Skip to main content

Schilderachtig (008)

02 april 2017

woensdag 14 maart-2012
Hoe gaat zoiets? Je bent beroofd. Een paar gemaskerde schooiers hebben je ouwe schilderijen van de muur gehaald. Geen echte toppers misschien, maar laten we zeggen subtoppers, die op de zwarte markt best nog wel wat opbrachten. Dan doe je uiteraard officieel aangifte. En je wacht geduldig op nader bericht van de lokale smurfenbrigade. Uiteindelijk weeg je een ons en je stelt je in verbinding met je verzekeringsmaatschappij.
Dat is precies wat de weduwe Röell deed na de overval op 31 oktober 1999 (1). Geassisteerd door haar zoon Jaap. Gelukkig hadden ze de foto's nog en daarmee gewapend gingen ze in de slag met Lloyd's. Daar deden ze niet moeilijk en de zaak werd netjes en redelijk snel afgewikkeld.
Met een deel van de ontvangen vergoeding kochten de Röelletjes wat vervangend schilderwerk en langzaamaan verdwenen de beelden van de overval naar de achterste regionen van het geheugen.
Tot zich begin augustus 2003 iemand meldde die beweerde dat hij over informatie beschikte over de enerverende gebeurtenissen van oktober 1999. Hij belde daarover voorzichtig met mevrouw Röell en kreeg kort daarop een briefje van zoon Jaap. Kwootje. Komt ie:

"Enige dagen geleden hebt u mijn moeder gebeld over informatie die u hebt inzake de kunstroof bij haar thuis, 3 jaar geleden. Aangezien zij alleen een faxnummer heeft vraag ik u met mij contact op te nemen".

Inhoudelijk op zijn minst wat verwarrend, maar de informant belt met Jaap en die belooft later die maand opnieuw contact op te nemen. Dat wordt op 29 augustus. Weer een briefje. Kwootje. Komt ie:

"Op 7 augustus jl. hebben wij elkaar telefonisch gesproken. Naar aanleiding van dat gesprek heb ik contact opgenomen met mijn broer, antiquair in Maastricht. Vanwege zijn vakantie kon dat niet eerder dan deze week. Indien u meent te weten waar de schilderijen die bij mijn moeder zijn gestolen verblijven, zouden wij daarvan gaarne op de hoogte gesteld [worden, red.] en treden wij vanzelfsprekend nader met u in contact.
Indien het een serieuze tip is zullen wij gezamenlijk moeten overwegen de politie daarvan op de hoogte te stellen.
Aangezien ik alleen over uw faxnummer beschik vraag ik u wel mij in contact te ...
(onleesbaar, red.)
".

En ook dit is inhoudelijk licht verwarrend. Hoezo "overwegen om de politie op de hoogte te stellen"? Heur je dat niet altijd te doen in dit soort gevallen? Vreemd. Maar het wordt nog vreemder. Stay tuned.

1. Zie aflevering 7 dd. 5 maart 2012

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Schilderachtig