Skip to main content

Het pijpen van Amerika

maandag 23 juni-2014
Grote sensatie in Polen waar vandaag nog maar eens een privaat gesprek onder regeringsleden uitlekte. En ditmaal betrof het de buitenlandse politiek van het land en het werd gevoerd door Radek Sikorski, een vroegere minister van Defensie en nu minister van Buitenlandse Zaken in Polen. Waarbij die zich zeer negatief uitliet over de VS.

American Enterprise institute
Sikorski is een man met grote invloed in de Poolse politiek die in de Britse kranten van mediamagnaat Rupert Murdoch zelfs getipt wordt als opvolger van Catherine Ashton, verantwoordelijke voor het Buitenlands Beleid van de EU. De man trok in juni 1981 naar het Britse Oxford om er te studeren en werd er lid van de studentenvereniging van de Britse Conservatieve partij. Hij kreeg er ook de Britse nationaliteit maar verhuisde na zijn Britse studies naar de VS waar er uiteraard meer geld te rapen valt. Daar ging hij aan de slag deels als journalist en deels als lid van het American Enterprise Institute (AEI). Het was de periode van de aanval op het WTC in New York en de oorlogen tegen Afghanistan en Irak. De periode van de hoogmoed toen men in Washington dacht iedere weerstand tegen haar alleenheerschappij vlot de mond te kunnen snoeren. Zijn American Enterprise Institute was ook zowat de leverancier van die ideologie. In die periode had hij trouwens een interview met toenmalig vicepresident Dick Cheney, man van het AEI en de invallen in die landen. Het gesprek met een hoog hagiografisch gehalte raakte zelfs geplaatst in het weekblad Humo. Nadat hij in 2005 terugkeerde naar Polen werd hij onmiddellijk minister van Defensie in de regering van de ultrakatholieke tweeling, de gebroeders Kaczynski. Hij was toen duidelijk het oog van Washington die deze natie in de pas van Washington moest doen lopen. Wat ogenschijnlijk ook lukte.
In 2007 stapte hij dan over van de Wet en Rechtvaardigheidspartij van de gebroeders Kaczynski naar Burger Platform, de meer seculiere partij van Premier Donald Tusk en werd er minister van Buitenlandse Zaken. De man van Washington dus die er het Amerikaans beleid tegen Rusland moest gestalte geven en samen met de Britten en ondermeer de Zweden Europa onder controle houden.

Ten tijde van de Amerikaanse speculatiegolf tegen de euro speelde hij op zeker ogenblik een belangrijke rol. Toen de top van de EU met Van Rompuy en Barroso in Washington met Obama gingen praten werd er nadien zelfs geen perscommuniqué uitgegeven. Er was voor de pers alleen de mogelijkheid geweest om kort voor het begin van die onderhandelingen vlug wat beelden te maken. De volgende dag verscheen dan plots van zijn hand een column over die zaak in de Financial Times waarin hij opperde dat men in die kwestie de Duitsers moest volgen en die eisten meer Europese samenwerking. Het betekende het einde van de Amerikaanse pogingen om de euro en zo de EU kapot te maken. De speculatie verdween sneller dan ze gekomen was.

Nu blijkt de man volgens het Poolse weekblad Wrpost in een gesprek met de toenmalige minister van Financiën Jacek Riostowski, een Brits economist en minister van 16 november 2007 tot 27 november 2013, zich zeer negatief te hebben uitgesproken over zijn Amerikaanse meesters. Zo stelde hij volgens het in dit weekblad uitgelekt gesprek dat Polen niets te winnen heeft met een alliantie met de VS daar het hen bij de buren in Rusland en Duitsland alleen maar vijanden oplevert.

“Je weet dat de Pools-Amerikaanse alliantie niets voorstelt. Zij is zelfs schadelijk, want ze geeft Polen een vals gevoel van veiligheid ... complete bullshit ... We komen in conflict met Duitsland, met Rusland en we vinden dat allemaal super, want wij pijpen de Amerikanen. Dat is volkomen naïef".
Wanneer dit gesprek plaats had is nog niet duidelijk maar het weekblad beloofde de integrale tekst van dit gesprek publiek te maken. Geheel verrassend zijn die uitlatingen zeker niet. Vooreerst kloppen ze met de realiteit waarbij de VS duizenden kilometers van haar grenzen overal conflicten zit te organiseren. Conflicten waar de betrokkenen geen enkele baat bij hebben.

Dat is ook zo trouwens met Oekraïne waar de VS de aanhangers van fascistenleider Stephan Bandera, OUN-B steunt. En Stephan Bandera en de door hem opgerichte OUN-B, die nauw samenwerkte met de SS en mee hielp kampen als Auschwitz bewaken, voerde ook een terreurcampagne tegen de Polen in Galicië. Geen enkel serieus Pools politicus kan dus blij zijn met het in Oekraïne aan de macht komen van die adepten van het fascisme uit het interbellum en WOII. Wat men in Polen dan natuurlijk met allerhande harde publieke verklaringen tegen Rusland poogt te maskeren. Verder is het minstens heel opmerkelijk te noemen dat de Britse premier David Cameron, mogelijk de zwakste Britse regeringsleider ooit, tot heden uit Polen blijkbaar geen enkele steun kreeg voor zijn harde campagne tegen de Luxemburger Jean-Claude Juncker voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. En als er iemand de Britten en de Amerikanen hier te hulp had moeten komen dan was het toch de Britse Pool Radek Sikorski. Maar hij, evenals onder meer de Zweden, vertikte het zo te zien gewoon om Cameron te hulp te komen. Radek Sikorski lijkt dan ook het zoveelste verhaal van de Quisling, de lokale vazal die eens zich de gelegenheid voordoet zijn heer en meester gewoon dumpt om meer op eigen benen te gaan staan. (Willy van Damme)

.
Klik hier om uw reactie toe te voegen