Shady (025)

donderdag 26 mei-2005
Vrouwe Justitia is niet de vlotste. Maar wat wil je met een blinddoek voor, een jurk tot over je tenen en een weegschaal in je hand? Ook de gerechterlijke procedure in de affaire rond het certificat of deposit van 132 miljoen dollar waarmee Geert Jan Dolk en Anton Bruinsma in januari 2002 plotseling liepen te wapperen beweegt zicht voort als een bejaarde slak op een uitgespuugd stukkie kauwgum. Dus voorlopig moeten we het doen met de verhalen uit het circuit. En die zijn interessant genoeg.
Zo lijkt er bijvoorbeeld een antwoord in zicht op de vraag hoe dat dure papiertje van de HSBC-winkel in Bakoe op het kantoortje van Geert Jan in Rotjeknor terecht is gekomen. In het gevolg van de heren Bruinsma en Dolk bevindt zich namelijk ene Antonio Baggi, die naar verluidt ook al een rol heeft gespeeld bij de zakelijke beslommeringen van Anton’s broer Klaas. Antonio is iemand die heel vlotjes zo’n tien à twaalf talen spreekt. Die kan je dus rustig om een boodschap sturen naar praktisch alle uithoeken op deze aardkloot. Zoals Bakoe. Hoewel dat wel een erg makkelijke opgave geweest moet zijn.
Volgens Antonio zelve zou zijn vader namelijk uit Azerbeidjan afkomstig zijn. Eigenlijk was er dus sprake van een coming home toen hij in Bakoe arriveerde voor het verrichten van enig grondwerk in verband met dat stortingsbewijsje van 132 miljoen.
Antonio zou zijn geboren in Rio de Janeiro uit de liaison tussen zijn vader en een vrouwtje uit de Gucci-familie. Nadat zijn ouders uit elkaar waren gegaan zou hij op zesjarige leeftijd naar Italië zijn verhuisd waar hij opgroeide bij zijn grootvader. Toen hij oud genoeg was werd hij naar een internaat in Zwitserland gestuurd voor zijn verdere educatie.
Dankzij deze geurige familierelaties zou onze Antonio ook kind aan huis zijn in het Vaticaan en die connectie zou goed van pas komen bij het klaverjassen met officiële Amerikaanse bonds die de junta van Bush regelmatig op de markt kiepert om onderandere zijn frisse oorlogjes te kunnen financieren.
Nou moet je dat kieperen gefaseerd doen, anders dondert hier en daar de markt in elkaar. Een van de kanalen om die bonds via de tussenhandel “netjes” te sluizen is het Vaticaan. Bij die tussenhandel zouden twee gebroeders Leone betrokken zijn (1). De een zou op het Vaticaan rondbanjeren in het gewaad van kardinaal, de ander zou een dottore zijn en zich voornamelijk in Zwitserland ophouden. En laten die boys van Leone nou af en toe ook gebruik maken van de diensten van Antonio Baggi. Jawel.
In hoeverre deze religieuze connectie van enig nut is geweest voor het duo Bruinsma-Dolk is de vraag. Zeker is wel dat Klaas Bruinsma (bij leven de Nederlandse capo di tutti capi en tegelijkertijd ondermeer het schaakmaatje van bankier en stenenstapelaar Teunis van Wettum) als de dominee door het leven ging. En broer Anton zich graag in gelegenheden als de Amsterdamse Gelaghkamer presenteert als “de monnik” en zich als een echte imitatione Klaassie ook graag in het zwart hult. Maar daar lijkt het religieuze aspect wel op te houden. Lijkt, want Anton is bijvoorbeeld goede maatjes met bisschop Punt van Haarlem en zou dankzij die vriendschapschappelijke banden in het bezit zijn gekomen van een klooster bij Lagos aan de Portugese Algarve. Als ontwikkelingsproject. Je hoort nog eens wat. Voor vandaag addio. Stay tuned.

(1) Geen onbekende naam in het ondeugende circuit. President Giovanni Leone bleek in de jaren zeventig betrokken bij het Lockheedschandaal.

shady

  • Hits: 440
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch