Skip to main content

IRT 2 (002)

09 april 2017

woensdag 7 augustus-2013
... ”Ach god, die Ivo en Fredje toch. Alsof ze echt de bedoeling hebben om de grootverdieners uit de ondeugende branche met hun belvilla's in bijvoorbeeld Wassenaar, Laren, Bosch en Duin, wuft België en vergelijkbare buitenlandse oorden met een traliebehang te verrassen. En de liquiditeit van onze banken bij zwaar weer naar de kloten te helpen
Schreven we gisteren. Nou worden wij over het algemeen als een cluppie kraaiers aan de linkse kant van het journalistieke speelveld neergezet. Daarom maar eens een kwootje van Robert Mazur. Een hele grote jongen bij de DEA tijdens de infiltratie van het Medellin kartel in de jaren tachtig, het daarop volgende uitroken van de BCCI (Bank of Crooks and Criminals International) en zeker geen linkse kraaier. Komt ie:

"Als je naar de carrièreladders kijkt bij handhavers dan zie je geen ambitie om achter het grote geld aan te gaan. Elke twee à drie jaar verhuizen ze binnen de organisatie. De DEA is meer gefocust op de drugshandel dan het witwassen van het geld. Je boekt wel meer successen bij het binnentrekken van handelaren en het inpikken van hun speelgoed, maar het is als het afknippen van een paar dooie bladeren bij een zieke plant: er komen toch steeds weer nieuwe bladeren. Als je achter het grote geld aangaat graaf je de hele plant uit. Toegegeven, het is een hardere deur om op te kloppen, het duurt langer en je laat het ordinaire speelgoed liggen. Maar het enige dat bij banken indruk maakt is het rammelen van handboeien in de bestuurskamer”.

Hoor je het eens van een ander. Een ingewijde zogezeid. Aanleiding tot zijn uitspraken was de softe behandeling die de leiding van de Wachoviabank kreeg na het witwassen van een kleine 380 miljard dollar aan Mexicaanse poen uit de handel in verwarrende middelen. Er werd een hilarisch bedragje aan boete betaald. De baasjes bleven untouched (1).
In dit verband willen wij nog even wijzen op de opvallend coulante behandeling van Johnny Deuss en zijn First National Curacao bank eind vorige maand (2). En dan mag het schip van Joepie de Poepie van de Nieuwenhuyzen momenteel in redelijk zwaar weer ronddobberen, heeft iemand in handhaverskringen wel eens goed gekeken naar de verklaring van ondeugend ondernemer Jacques Voets (3)? We bedoelen maar. Stay tuned.

(1) Als uw geheugen niet meer je dat is, dan raden we u aan even gebruik te maken van onze ouwe vertrouwde zoekmachine.
(2) Nou, nou, nou. Daar hebben we heul wat over geschreven. Goh!
(3) Zie aflevering 23 van de serie rond Joepie dd. 20 juli 2013.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017