Skip to main content

Glück Auf (001)

08 april 2017

woensdag 4 januari-2006
Dat zal je in Nederland niet veel meer horen, na het sluiten van de Limburgse mijnen. In de VS ook niet. Deze week kwam opnieuw de mijnramp in West Virginia (VS) in het nieuws, waarbij 12 mijnwerkers zijn overleden na een ontploffing in de Sago mijn.
Ach, komt meer voor en vergeleken bij de mijnrampen in China is het aantal doden gering. Dus zal het wel gaan over de emoties van de achtergebleven gezinsleden, de mijnwerkersgemeenschappen in die staat en meer van dat moois.
Maar we betwijfelen of er berichten komen over de achtergronden van die ramp. Zoals bijvoorbeeld dat de Sago mijn in het afgelopen jaar in totaal 208 maal de veiligheidswetten overtreden heeft (zie).
Maar ja, in de dappere nieuwe neoliberale wereld zijn veiligheidswetten belemmeringen op de economische groei, dus: niks mee doen en bij voorkeur: afschaffen. Toezichthouders, Arbeidsinspectie? Daar zetten we toch gewoon een meeloper aan het hoofd, dan zit ook dat wel goed. De huidige eigenaar van de mijn is de International Coal Group (ICG), opgericht door ene Wilbur Ross. Ross is financier die zich gespecialiseerd heeft in het opkopen van (bijna) failliete bedrijven om ze om te katten. Uiteraard door allereerst de bestaande arbeidsovereenkomsten (inclusief pensioenregelingen en ziektekostenverzekeringen) op te zeggen en verder te bezuinigen op zaakjes als veiligheid. Daarna wordt de zaak verkocht: de winst aan de aandeelhouders, het verlies voor de werkers. Gewoon, zoals het hoort.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017