Schilderachtig (010)

02 april 2017
Hits: 380

donderdag 29 maart-2012
Jaap kon het dak op. Jaap Röell. Of ie nou hoog of laag sprong, zijn moeder vond haar bezoeker een sympathieke man (1). Ze maakte vrij abrupt een einde aan haar telefoongesprek met Japie en excuseerde zich bij meneer Duciel voor het gedrag van haar zoon. Vervolgens troonde ze hem mee naar de bovenverdieping waar een kluis stond die zij deelde met haar zoon. Daar lagen ondermeer foto's in van de bij de roofoverval in 1999 verdwenen schilderijen. Wilde meneer Duciel die misschien even zien? Nou, dat wilde meneer Duciel wel. En hij assisteerde haar bij het openen van de kluis. Het bleek om zwart-wit foto's te gaan. Merkwaardig. Maar nog merkwaardiger was het feit, dat de toch niet als achterlijk bekend staande verzekeringsmaatschappij Lloyd's ze had geaccepteerd als bewijsmateriaal en de claim van Japie en zijn moeder zonder morren had gehonoreerd.
Onder de gestolen kunstwerken bevond zich een De Momper en een deel van het uitgekeerde bedrag werd gebruikt om een ander werk van deze zestiende eeuwse meester aan te schaffen. Althans, dat mogen we aannemen. Maar zekerheid hebben we niet, want ook dit schilderij werd zwart wit op de kiek gezet. Waarom? Bent u wakker? Deze nieuw aangeschafte De Momper zou trouwens zijn gekocht van een eenvoudig gezinnetje uit De Bilt. Provenance? Niet liggen te zeiken!
Het was trouwens niet de enige verrassing waar Duciel voor kwam te staan. Hij ontdekte ook nog een tinnen pul die als twee druppels waterverf leek op het exemplaar dat jaren daarvoor uit de boedel van zijn vader was verdwenen. Bewijzen kon hij niets, want hij had geen foto's. Zelfs geen zwart witte. Maar god hoorde hem brommen. Stay tuned.

1. Zie de vorige aflevering dd. 21 maart 2012

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 380
Schilderachtig

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch