Allons enfants (002)

dinsdag 5 april-2011
Volgens recente peilingen is de populariteit van krielhaan Sarko gedaald naar diepvriesniveau. Ondanks de aanwezigheid van prijskip Bruni aan zijn zijde. En dus moest daaraan gekrikt worden, vooral met het oog op de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Had een p.r. bureau het bedacht of Sarko zelf? We weten het niet, maar onder groot enthousiasme van alle Mo's in de banlieus nam de krielhaan al kukelend het voortouw bij de democratiseringsaanval op Libië. Nog even en het hele Maghreb-peloton in Frankrijk stemt op een sayan.
Nou nog de stemmen van luitjes uit de voormalige overzeese gebieden ten zuiden van de Sahara en het hele contingent exotisch stempluimvee schaart zich volgend jaar eendrachtig achter zijn haantje. Wat kan je daarvoor verzinnen? Dan "kondig je bijvoorbeeld aan, dat je elk land gaat platgooien waar protesterende burgers met scherpe piepers worden bestookt, te beginnen in Ivoorkust". (1) En hop, meteen de daad bij het woord. Gisteravond veroorzaakten Franse helicopters een dodelijk buitje boven het kampement van president Gbagbo. Op verzoek van de VN. Om de burgerbevolking te beschermen tegen de zware wapens die hij inzet om zijn stoel te verdedigen. Waar hebben we dat eerder gehoord?
Volgens Gbagbo is er tijdens de presidentsverkiezingen in november vorig jaar heftig geknoeid om zijn tegenstander Ouattara op het schild te hijsen. Volgens de internationale toezichthouders was daar geen sprake van. Maar hoe betrouwbaar zijn die internationals? Vooral als je weet, dat vriend Ouattara ooit als premier van Ivoorkust de deur heeft open gezet voor het IMF en na zijn ambtstermijn tot Deputy Managing Director van deze uitvretersclub werd benoemd. Laten we zeggen uit erkentelijkheid. Net als in Libië zitten er namelijk in Ivoorkust heel wat vaatjes olie in de grond en Gbagbo had daar net als Khadaffi eigenwijze plannen mee. (2)
En Sarko? Die is waarschijnlijk al weer op zoek naar nog een land waar de burgerbevolking beschermd moet worden. Vive la gloire. Vive la France. Vive le président.

(1) Kwoot uit "Zeperds" dd. 28 maart 2011.
(2) Zie ook "Ivoliekust" dd. 30 december 2010.

Allons enfants

  • Hits: 285
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch