Gekef over de JSF (001)

vrijdag 25 maart-2011
Net nu zes F-16 toestellen op vakantie naar Sicilië zijn gestuurd, komt de Rekenkamer met een zuur rapport over de geplande opvolger, de Joint Strike Fighter.
De cijfernerds hijsen de stormbal, omdat Nederland steeds meer betrokken raakt bij de ontwikkeling van de nieuwe vliegende doodkist, zonder dat ook maar iemand weet wat uiteindelijk op het prijskaartje komt te staan. En zonder dat het definitieve besluit over de aankoop in de Tweede Kamer is gevallen. Dat besluit wordt pas verwacht na het reguliere vertrek van het kabinet Rukke 1. Maar mochten de polletieke verhoudingen blijven zoals ze zijn dan landt de JSF met veel lawaai bij Leeuwarden als de F-16 de motteballen induikt.
Komt met name door de geweldige draai die Bibi Wilders' neo-nalipartij na de verkiezingen ondernam. Aanvankelijk waren ze mordicus tegen vanwege de sky high oplopende kosten cq. aankoopprijs. Na de verkiezingen namen ze een U-bocht, waar zelfs een F-16 moeite mee zou hebben. Je vraagt je af wie op Bibi heeft ingepraat. Sure, de Amerikanski's. Maar wie weet is ie tijdens zijn legendarische geen-moskee-trip naar Ground Zero wel tegen Peter Berlijn aangeblunderd. De broer van Dick, die in de States is gestationeerd om namens Nederland de vinger aan de pols te houden bij het JSF-project. Of tijdens andere tripjes waar wij niks over mogen weten. Want het is natuurlijk wel effe lekker Nederlands te kunnen poekelen over de ins and outs van zo'n miljardenproject.
En waar Peter uit beeld verdween kwam broer Dick tevoorschijn. De voormalige chef staf van de Nederlandse krijgsmacht en ouwe straaljagersmurf. En als er één heeft gelobbied voor de JSF is het Dickie wel. Onder de vleugels van het Haagse trek- en duwclubje Vimac. Eerst uit pure liefhebberij. Althans, laten we dat aannemen. Tegenswoordig tegen een aangename vergoeding van Vimac. Waar Vimac die poen dan weer vandaan haalt moge duidelijk zijn.
Oftewel, de broertjes Berlijn zitten wel heel dicht bij het vuur van de JSF-motoren. Hoe gezond dat is? Tsja.

Gekef over de JSF

  • Hits: 292
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch