Wolken boven het paradijs (002)

04 november 2015
Hits: 478

Zit het nou in het spelletje of is het wat anders? Heb je het net gehad over een slechterik in de top van Olympiakos Piraeus bump je in Portugal tegen shit aan van de ex-voorzitter van Sporting Lissabon. Ene Diogo Gaspar Ferreira. Deze bobo is recentelijk namelijk tot achtste verdachte gedoopt in het zogenaamde “Marques” onderzoek naar belastingontduiking en het uitdelen van leuke financiële cadeautjes en kickbacks. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor de voormalige socialistische premier José Socrates, die na een tijdje streepjes te hebben getrokken op een muur van een smurfenbureau nu in huiselijke kring mag wachten op de dingen die komen gaan. Een van de belangrijkste zaken waarnaar binnen dit onderzoek wordt gesnuffeld is de overdracht van het Vale Lobo-resort in 2007. Socrates zou de goedkeuringswet die daarvoor nodig was 7 maanden hebben opgehouden. Tot alle ins en outs voor de bakker waren. We horen u denken “ver van mijn bed show”. Niet helemaal. Want van wie werd het resort overgenomen? Van de Nederlandse zakenpief Sander van Gelder, een vroegere firmant van de glimmende snuisterijenfirma Schaap, Citroen, Van Gelder. En wie werd na het handjeklappen CEO en mede-eigenaar van Vale de Lobo? Diogo Gaspar Ferreira. Het hele lappie grond met opstallen en andere vernuftigheden ging in Portugese handen over voor het luttele bedrag van rond de 500 meloen euro. Een kwart daarvan werd geschokt door de Caixa Giral de Depositos. Diezelfde Portugese staatsbank leende ook nog eens een flinke dot aan de rest van de investeerders en van die dot staat op dit moment nog meer dan 300 meloen open. 
Van Gelder was niet de enige betoefde Nederlander die in deze derrie verzeild raakte. Zo wilde meloenair Jeroen van Dooren ook graag een klein happie mee-eten van de Vala Lobo-cake, maar kwam er te laat achter dat ie door Ferreira cs ernstig gepiepeld werd. Van Dooren's 2 meloen euro verdween via de persoonlijke bankrekening van Ferreira en die van stenenstapelaar Joaquim Barroca Rodrigues naar een Zwitsers eindstation dat onder toezicht stond van Carlos Santos Silva, een uiterst goeie gap van ex-premier Socrates. U zal het niet bizar vinden dat de wat dit betreft van god noch zure uitjes wetende Van Dooren ondertussen een bef in de arm heeft genomen. De route die voor Van Dooren's dorstappeltjes was uitgestippeld bleek overigens geen uitzondering. Ook de 12 meloen die investeerder en verdachte van meerdere financiële kunstwerken Helder Bataglia naar binnen had gekruid volgde dezelfde weg naar het Zwitserse stazione termini van Santo Silva.
Moet allemaal niet erg gezellig zijn voor de Portugese Socialistische partij, maar we zijn er nog niet. Er is nog een geloofsgenoot van Socrates in nood. En ook die had interessante Nederlandse contacten. Stay tuned. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 november 2015
Aantal keren bekeken: 478
Wolken boven het paradijs

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch