Ship Ahoy (028)

17 januari 2017
Hits: 505

woensdag 20 februari-2013
Een mens zit raar in elkaar. Lazen we een paar dagen geleden dat ze in Moskou een vat met cement hadden gevonden. Dat cement bleek als verpakking te zijn gebruikt voor een dooie meneer. Ene Mikhail Pakhomov. Een beetje godfather in de misdaadjournalistiek denkt dan meteen terug aan André Brilleman en John Roselli (1). Alleen, die vaten met gemengde inhoud werden in het water gekieperd. Bij dit gevalletje in Moskou werd het vat met inhoud aangetroffen in een garage.
Pakhomov zou volgens de eerste berichten in de dagvodden wat kopekes schuldig zijn geweest aan een voormalige hoge mieter uit het Russische staatsapparaat, die iets deed in de utiliteitensfeer. Toen mieter het zat was werd Mikhail op klaarlichte dag door drie krachtige onverlaten in een auto gepropt, die zich vervolgens naar een cementmolen spoedde. Een beetje ordinair allemaal en Russische diepduikers denken dan ook dat er heel wat meer achter deze moord schuilgaat.
De ontvoering vond overigens plaats in Lipetsk, waar Mikhail een prominent raadslid was. Lipetsk? Lipetsk? Wat was daar ook alweer mee? Gaan we voor terug naar 1 februari 2010 (2). Toen gaven we gas over een miljardendeal tussen de plaatselijke prominente autoriteiten en Midoil USA. Had te maken met een aanzienlijke verbetering van het vliegveld aldaar en de infrastructuur eromheen. Namens de Amerikanen tekende ene Vincent Joseph Crandon. Kaassie voor de media zou je zeggen. Nou, dat was mondjesmaat. En nog een zuinig mondje ook. Zelfs zo zuinig, dat Vincent Joseph een paar dagen later (!!) de gordijnen inging toen wij (!!) melding maakten van de deal. Waarom? Nou, wij legden verband tussen de Midoil BV van mafiamaatje Theo Cranendonk en Midoil USA van vriend Crandon. In een hilarische mailwisseling ontkende Vincent Joseph bij hoog en iets lager, dat zijn Midoil familie was van Theo's Midoil.
Wij lieten het toen voor wat het was. Maar waar knalden wij gisteren bovenop? Op een publicatie uit 2012 over een voorgenomen samenwerking tussen de Nederlandse oliehandelaar van Midoil USA en de Australische onderneming Astra Resources die op de klippen was gelopen voor hij buitengaats was. Ging over een deal van 750 meloen, maar Astra kon zijn financiële afspraken niet waar maken. Einde verhaal (3).
Nou kunnen wij het echt niet helpen Vincent Joseph, maar als je nog te beroerd bent om de betrokken Nederlandse handelaar te noemen, dan zij we opnieuw zo vrij om die naam voor je in te vullen: Midoil BV in Rotjeknor. Wie anders? Stay tuned.

(1) Kickbokser André Brilleman was een enforcer uit het gevolg van avontuurlijk ondernemer en marmottenliefhebber Klaas Bruinsma. Na een ripdeal vond Klaas begin 1985 de tijd gekomen om André te demonteren en in een vat met cement te water te laten.
John Roselli (Filippo Sacco) was een invloedrijke mafioso in de film- en gokwereld in Californië. In 1976 werd hij op dezelfde manier als later Brilleman ingemetseld en in de plomp gedeponeerd. Waarschijnlijk naar aanleiding van zijn openbare getuigenissen over de Bay of Pigs-operatie en de moord op JFK.
(2) Zie aflevering 11 van deze serie.
(3) Kunt u lezen, lees dan mee.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 januari 2017
Aantal keren bekeken: 505

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch