Khanebraaiers (010)

donderdag 29 november-2007
De Amerikanskis schijten gallons ruwe olie. Dit zeldzame natuurverschijnsel doet zich niet toevallig voor. Het is namelijk op gang gekomen door de politieke ontwikkelingen in Pakistan. Er zijn zelfs al berichten dat ze de bewaking van het nucleaire suikergoed van Sint Abdul Qadeer Khan van de Pakies hebben overgenomen. Om te voorkomen dat straks de jongens van Bin er wat van meenemen en het jolig gaan uitstrooien boven een stel westerse grote steden of zo. En dan te bedenken dat een stel gretige Nederlandse grissers Abdul driftig hebben geholpen met het in elkaar flansen van het centrifuge-orgel. Nee, da's waar, ze deden het niet in hun uppie. Branchegenoten uit de VS, Canada, Duitsland, Zwitserland, Japan, Engeland en zelfs Rusland hebben dapper meegewerkt aan het ontwikkelen van de Islamitische bom.
Een land vond het allemaal niet zo prettig wat er in zijn achtertuin gebeurde. Dat was Israel. En waartoe dat ongenoegen kon leiden bleek op 7 juni 1981. Toen ging Saddammeke's nucleaire droom aan gort door het platbombarderen van de Osiraq-reactor bij Baghdad. Maar Pakistan was kennelijk een woestijn te ver. En bovendien waren de grootste sponsors van Israel bezig met een ingewikkeld potje poker in Afghanistan om de Ruskies eruit te sodemieteren. Gesteund door Pakistan en de jongens van Bin. Dus gingen de Israeliers over tot andere maatregelen. Achteraf vergeefs. Maar achteraf kijk je een koe in haar darkroom.
Volgens een nieuw boek over deze materie (1) probeerden ze door bomaanslagen westerse participanten aan het Pakistaanse nucleaire project te weerhouden van verdere deelname. Zo bezorgden ze Heinz Mebus, een goeie vriend van Abdul, uit het Duitse Erlangen een bombrief op zijn deurmat. En idem dito met een sterretje bij de Zwitser Eduard German. Het baasje van CORA Engineering, dat er ook zo heerlijk op los prolifereerde. Beide heren verloren noch hun leven noch losse onderdelen. Alleen de hond van Mebus legde het Unox-loodje. Bij een daaropvolgende bomaanslag tegen de voorpui van een bedrijf in het Duitse Markdorf bleef het bij wat glasgerinkel.
Dat alles gebeurde in 1980/1981. Daarna werd het stil. Of onze bloedeigen ingenieur Henk Slebos puur mazzel heeft gehad of dat hij gespaard bleef vanwege een dubbele agenda vermeldt het boek helaas niet. Maar je kan niet alles hebben. Zelfs niet van de Sint. Stay tuned.

1. "Deception" van Adrian Levy en Catherine Scott-Clarke

Khanebraaiers

  • Hits: 260
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch