Skip to main content

Octopussy (307)

woensdag 2 mei-2007
Tsja. Dat waren nog eens tijden. Toen Willem Endstra nog onder ons was. En bijvoorbeeld in een licht verscholen hoekje van het Amsterdamse Meridien Hotel samen met Jan Doets een vorkje wegprikte aan de vooravond van de Swarovski/Kurhaus deal (1). Maar helaas werd Willem in de slipstream van die deal verrast met een dodelijke rondo à la turque en nam Janus op 1 januari 2005 afscheid als CEO van ING Real Estate. Om van zijn pensioen te genieten. Ja, ja. Aan onze hoela. Vlak voor zijn aftocht bij ING werd er al geklonken en gedronken bij zijn entree in de Raad van Commissarissen van Corio en niet zo heul lang daarna werd ie tsaar van de Zuidas. Om Jaap Jongbloed te citeren: Jan kon niet gemist worden.
Interessant investeringsbedrijfje trouwens, dat Corio. Zag het licht in 2000 toen het Vastgoedfonds voor Institutionele Beleggers (VIB) en Winkel Beleggingen Nederland (WBN) van het ABP besloten op elkaars schoot te gaan zitten. Inmiddels heeft het een leuke portefullie bij elkaar gegraaid ter waarde van zo’n 5½ miljard euro, vooral in de vorm van winkelcentra in Nederland, Duitsland en aan de Noordas van de Middellandse Zee. Inclusief Turkije. Jawel. En dan met name in Istanbul, waar naast de Brenninkmeijertjes ook ene Arie Hommel in diezelfde branche actief zou zijn (2). Uiteraard met Turkse partners, want die schijnen tegenwoordig ook behoorlijk in de kluiten te zitten.
Jammer nou, dat Neel Kroes dat allemaal niet meer mee mag maken. Ze was namelijk jarenlang commissaris bij achtereenvolgens VIB en Corio geweest tot ze in september 2004 een Europees commissariaat kreeg aangeboden en alle vroegere belangen en posities over de stoelleuning moest hangen. Dus Neelgligée had nog helemaal niks in de Brusselse melk (3) te brokkelen toen ze in 2002 bij het Brits-Nederlandse metaalbedrijf Corus op het lumineuze idee kwamen om de aluminiumafdeling te verpatsen. Een klein stukkie aan het Canadese bedrijf Alcan en het grootste brok aan het Franse Péchiney. Nou het gekke, weet u waar al ruim voordat het definitieve besluit viel om de boel weg te drukken stilletjes, maar wel enthousiast werd gehandeld in aandelen Corus? In het vastgoedwereldje rond Corio. Hm, hm. Toegegeven, de Corus à Corio, ce n’est qu’un pas. Maar het rook wel ergens naar. En een half jaar later werd dat nog erger. Stay tuned.

1. Als u onze zoekmachine verblijdt met de term “Kurhaus” bent u wel even onder de pannen.
(2) Zie voor Arie ondermeer de serie “Hardhout met een luchtje” op onze Followup-site.
(3) Over Brusselse melk gesproken: In België staat niet meer “Hier openen” op de pakken melk, maar “Thuis openen”.

Klik hier om uw reactie toe te voegen