Fast and furious (018)

01 januari 2014
Hits: 496

zondag 5 januari-2014
Feestje op Schiphol. Op oudejaarsdag. Ene José Gamboa aka El Chino Antrax was bij aankomst op Schiphol in de dure kraag gevat. De 33-jarige Mexicaan stond op het verlanglijstje van het Amerikaanse OM vanwege handel in verwarrende middelen en het leiding geven aan Los Antrax. Een bende boefjes die naast hun handelsbeslommeringen ook nog moest zorgen voor de beveiliging van Ismael “El Mayo” Zambada. Samen met Joaquin “El Chapo” Guzman de absolute top van het Sinaloakartel. Althans, dat is het verhaal. Want El Chino leidde een zeer jetsetterig en dus kwetsbaar bestaan. Iets wat de topbosses niet kan zijn ontgaan.
Hoe dit ook zij, vriend Gamboa zal zonder twijfel binnen een paar weken een enkele reis USSA aangeboden krijgen. En even zonder twijfel een rol gaan spelen bij het uiterst traag verlopende gerechterlijk onderzoek in de zaak tegen Vicente Zambada Niebla aka El Vicentillo. De eveneens 33-jarige zoon van Ismael, die bijna 5 jaar geleden (!) werd geclipt door twee DEA-agenten. Volgens Vicente ten onrechte, want de DEA en de FBI hadden met zijn vader en meneer Guzman afgesproken, dat die met rust zouden worden gelaten en gewoon hun goddelijke gang konden gaan met de export van allerlei zaligheden naar de USSA. Tenminste, als ze de betrokken Amerikaanse handhavers van nuttige informatie voorzagen over de concurrerende kartels. En Vicente vond dat ie als kroonprins ook onder die regeling viel (1).
Op zich is dat al een groot probleem, want die regeling bleek er inderdaad te zijn. En de verdediging van Vicente zou graag zien, dat het OM alle stukken die nuttig kunnen zijn voor het proces boven water tilt. Pussygato y ratón? Dat mag je wel zeggen. En daar blijft het niet bij. De arrestatie van Vicente was namelijk geen loslopend mazzeltje. Acht maanden daarvoor waren twee top-retailers in Chicago en omstreken bij de DEA komen binnenwaaien. De tweelingbroertjes Margarito en Pedro Flores. Ze hadden genoeg van Vicente en waren bereid een paar narcocorrido's ten beste te geven over de zoon van hun baas (2). Op voorwaarde dat zij zelf als kroongetuigen mochten fungeren met een alternatief strafje en in de periode voorafgaand aan het proces door mochten gaan met hun lucratieve werkzaamheden binnen het Sinaloakartel. Dat mocht. En aldus geschiedde, tot ook deze afspraak aan het licht kwam. Maar inmiddels hadden de broertjes onder toezicht van een stel handhavers tonnen en tonnen gevarieerde handelswaar de Amerikaanse samenleving ingeramd. War on drugs? De IRT-affaire? You ain't seen nothing yet. Wat willen Ivo en Fredje ook weer? Nou ja laat maar. Stay tuned.

(1) Betreed het Walhalla van onze zoekmachine onder de term Zambada en voilà de voorgeschiedenis.
(2) Populaire Mexicaans ballades ter ere van de hedendaagse bandido's, die waarschijnlijk nooit een plekje zullen krijgen in het repertoire van Joris Linssen's bandje.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 januari 2014
Aantal keren bekeken: 496
Fast and furious

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch