Van God los (001)

zaterdag 3 maart-2007
Om te griezelen kun je goed terecht bij de Enig Ware Kerk. Zo brengt de R.-K. turnvereniging Tinus Aan De Rekstok haar Mascotte graag zo smeuïg mogelijk in beeld met op het Hoofd de nog altijd goed in de reli-beleving liggende bloedtrekkende doornenkroon en in het pikant net niet geheel ontblote Heilige Lijf bloedspuitende gapende gaten door vakkundig daarin gestoken lansen, terwijl handgesmede Romeinse grootformaat spijkers door Handen en Voeten geslagen de hele bloederige Zwik op het kruishout op z’n plek houden. Met tientallen van zulke akelige Exemplaren om zich heen riep een steeds bleker wegtrekkend joch, nog niet aangekomen op een leeftijd om bij zijn uitlatingen aan enige vorm van understatement te doen, in het Gemeentemuseum voor religieuze kunst Jacob van Horne te Weert: “Mamma, het is hier éng, ze hebben ze allemaal gespijkerd. Ik ben misselijk, ik wil naar búíten!”

Toch zijn er mensen die aan dergelijke macabere afbeeldingen hun grootste genot beleven. Sterker nog, de Nieuwsbrief van het Apostolaat van Eerherstel meldt over ene Marthe Robin in februari 2007 zelfs: “(...) Door een innige verbondenheid met de Heer vond ze haar roeping door zich te verenigen met de gekruisigde Jezus en zich totaal over te geven ten bate van de Kerk en de wereld. (...)”
Doordat deze Roomse fundamentalisten het erg druk hebben met bidden om hun Eer hersteld te krijgen, een Sisyfusklus waarbij ieder minder gelovig mens de moed in de schoenen zou zinken, beschikt het Apostolaat niet over een website. Om een en ander toch goed aanschouwelijk te maken ging de Nieuwsbrief vergezeld van een bidprentje met de Afbeelding van de met haar Verenigde, bij de Rechtertepel voorzien van een decimeterbrede steekwond waar het Bloed uitgutst en als extra bij de doornenkroon enkele tientallen in het Hoofd gejaste aangepunte stukken bamboe van elk zo’n twee decimeter lengte. Fijn voor mevrouw Robin dat zij door haar vereniging met deze Fakir haar roeping heeft weten te vinden. Of zij bij de vereniging met haar Heer tegelijk ook van Zijn bloed gedronken heeft, een uiterst wezenlijk deel van de katholieke geloofsbeleving, laat de Nieuwsbrief helaas onvermeld.

Met een wat andere instelling dan Marthe valt het bij zoveel ellende niet altijd mee de Roomse moed erin te houden. Om jaarlijks wat te kunnen bijtanken is er dan ook het carnaval, waaraan je overigens niet zomaar in élk kostuum deel mag nemen. Sinds 14 februari brengt www.katholieknederland.nl, compleet met afbeelding van de omstreden uitmonstering, het hilarische bericht dat in Italië mensen “in een Jezus-kostuum zijn gesignaleerd. De outfit stuitte op hevig protest van christenen. Op hun verzoek is het feestpak in Italië uit de handel gehaald. (...) Het bestaat naast een met bloed bevlekt wit gewaad uit een baard, een doornenkroon en een herdersstaf.”
Interesse voor 2008? Merkwaardigerwijs, want blij zijn ze er bij Katholiek Nederland duidelijk niet mee, meldt het bericht heel hulpvaardig dat de handel voor beneden de dertig euro nog altijd te bestellen is bij onder andere het internetverzendbedrijf www.partypakket in Hamburg. (Tevens nonnen, monniken, de paus, de duivel en verdere geestelijkheid betaalbaar in de aanbieding.)

Van God los

  • Hits: 278
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch