Air Holland en de Khashoggi-connectie (001)

woensdag 1 december-2004
Oud-eigenaar Cees van Dormael achter het gaas. Oud-directielid Paul Gruythuysen achter het gaas. Een paar van hun financiers achter het gaas. Pensioengeld pleite. Naar schatting 25 miljoen euro aan cokegeld rondgepompt. Lekker chartermaatschappijtje dat Air Holland.

Wanneer het onderzoek van het OM precies is begonnen weten we niet, maar het is in ieder geval al wat jaartjes geleden. Misschien was de verdwijning van het pensioengeld van de pakembeet 200 personeelsleden in 2002 een extra booster voor het openbaar gebefte om eens wat fermer te neuzen in het wel en wee binnen het vliegende vehikel van Van Dormael, die Betere Bedden heeftgekend dan het exemplaar waarop hij zich momenteel in slaap probeert te hijsen. Die pensioenpoen bleek te zijn weggestouwd via het bedrijfje Stand van Zaken van Gruythuysen. Een maecenas van de Nijmeegse ijshockeyclub Flame Guards. Moet leuk zijn om met gevonden florijnen de puck te laten rondvliegen.

Hoe dit zij, het Rotterdamse OM ging er flink tegenaan. Volgens onze Italiaanse bronnen ging het onderzoeksteam ook op bezoek in Luxemburg om uit te vogelen in hoeverre Gruythuysen en ene Gadjoe Shardanand betrokken waren bij witwassen van drugsgeld, oplichting en valsheid in geschrifte. Om nou te zeggen dat de Nederlandse befjes ruimhartige hulp kregen van hun Luxemburgse collega’s is wat veel gezegd. Dat had zijn reden, maar daarover later meer. De speciale aandacht van de Rotterdamse delegatie ging uit naar het filiaal van de Sella Bank in de Luxemburgse hoofdstad, die binnen de context van deze affaire levendige contacten onderhield met haar zusteronderneming in Miami. Die was al eens een tijdje in het snotje gehouden door de FBI, omdat de bewuste Sella-vestiging een vroeger staflid van de Sudameris-bank had ingehuurd voor het onderhouden van de zakelijke contacten met de Colombiaanse cliëntèle. En de Sudameris-bank verspreidde in het niet zo verre verleden dezelfde geur als Witte Reus. Vandaar de belangstelling van de Feds. Maar nadat Sella de ex-functionaris van Sudameris met de tickertape had meegegeven trokken zij zich terug. Misschien wat te schielijk naar later bleek. Stay tuned.

Air Holland en de Khashoggi-connectie

  • Hits: 344
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch