Skip to main content

Octopussy (491)

donderdag 14 maart-2013
In den beginne was er Goodwood. Werd in 1994 uit de klei getrokken en beloofde groenzoeters vette winsten als ze hun poen in Braziliaanse teakboompjes staken en die de tijd gaven om volwassen te worden. Om de transparantie niet te overdrijven plaatsten de bedenkers van dit moois ook wat organisatorische takkenbosjes om Goodwood zelf heen, waaronder Amazon Teak Foundation (ATF).
Het duurde even, maar net als bij een heel stel andere groene loterijen veranderde Goodwood langzamerhand ook in brandhout. Eind 2010 werd de Last Post geblazen. Iedereen in een zak met as, maar niet de jongens van ATF. Die hadden hun vehikel in 2008 al losgekoppeld van het langzaam de berm insukkelende Goodwood en probeerden de met hun snikkel in het bermzand geraakte investeerders over te halen om tegen een kleine vergoeding de overgenomen Braziliaanse Goodwoodbomen aan de praat te houden. Onder toeziend oog van de door ons zo geliefde Autoriteit Financiƫle Markten.
Hoe goed ging dat? Dat ging niet goed. Dus besloten de jongens van ATF vorig jaar dezelfde truuk uit te halen als Willem baron Schimmelpenninck van der Oije en Jur van Dalen, de door impresario Harrie van Mens in de piste geparachuteerde jongleurs van het Terra Vitalis-circus. Ze probeerden de stukjes grond van de participanten vast te nieten aan een pakketje aandelen. Gewoon in Nederland. Werd niks en dus besloten voornoemde jongens opnieuw in de voetsporen van Willempie en Jurretje te treden en gingen rond de jaarwisseling met hun plas naar de Luxemburgse specialisten, CATF en Baum. Voor zover wij konden uitvogelen is er nog steeds geen witte rook en kunnen de betrokken investeerders hun hoedjes, hun vlaggen en hun toeters nog even binnenboord houden.
Overigens gaf de AFM in 2008 pas toestemming aan Amazon Teak Foundation om als vangnet voor Goodwoodsnikkels te fungeren als ene Marius van Eibergen Santhagens tot hotemetoot werd benoemd. Marius had aan het stuur gezeten bij de Generale Bank Nederland NV, had bestuurlijk wat rondgehangen tussen de boompjes van de vrijetijdsindustrie, wist wel het nodige van verandermanagement, kortom de ideale kandidaat. Zou je zeggen. Maar dat van die koe en dat vlekje lijkt ook hier van toepassing. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen