Aansprakelijk (001)

zaterdag 22 oktober-2005
Volgens een net uitgebracht rapport van de VN is Syrië verantwoordelijk voor het opblazen van de Libanese premier Hariri in februari van dit jaar. Omdat we nog steeds niet zijn toegevoegd aan de mailinglist van de Kofi-corner zijn we niet in de gelegenheid geweest om het bewuste rapport even door te nemen. Laten we ondanks die handicap eens aannemen dat de conclusie niet ver van de waarheid af ligt. Dan is dat ernstig. Maar om meteen te gaan brullen dat er sprake is van een nieuwe crisis in het Midden-Oosten is net zo belachelijk als een minigravure van Balkenende op je eikel laten aanbrengen.
Maar wat doet Condy Rice, de black magic woman van het Witte Huis? Die roept meteen dat we forse maatregelen tegen Syrië moeten nemen. Een boycot of zo. Want, zegt Condy, "aansprakelijkheid wordt erg belangrijk in de internationale gemeenschap”.
Oh? Is dat zo? Nou, mogen wij dan ook de VS aansprakelijk stellen voor de moorden op Patrice Lumumba, Salvador Allende en Ngo Dinh Diem? Om eens een triootje op te noemen.
Hm, Condy? Nee, we hebben het niet over herhaalde pogingen om Castro een enkele reis mausoleum te bezorgen. We hebben het niet over de aansprakelijkheid voor de overvallen op Grenada, Panama of Irak vrij naar Adolf. Over mensonterende praktijken in de Abu Graib-petoet of het lieflijke onderkomen in Guantanamo. Nee, puur en alleen over drie moorden op regeringsleiders die niet lekker lagen in Washington. Gewoon als voorbeeld. Kijk, mevrouw Rice, op het moment dat de VN zich daar in alle openheid over kan uitspreken en de VS de heat neemt, op dat moment mag je pas je scheur opentrekken over de aansprakelijkheid van Syrië voor de moord op Hariri. Eerder niet.

aansprakelijk

  • Hits: 348
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch