Verzetsstrijders (002)

09 april 2017
Hits: 296

maandag 4 april-2011
Eind 2007 publiceerde het Amerikaanse leger een onderzoek naar de herkomst van buitenlandse strijders in Iraq. Dit aan de hand van een hoeveelheid documenten afkomstig van de Mujahidin Shura Council en de Islamitische Staat Irak waarin onder andere keurig werd bijgehouden wat de status van elke strijder was en van welk land hij afkomstig was. De documenten waren in october van dat jaar bij de plaats Sinjar door de Amerikanen bij een inval gevonden.
De buitenlandse jihadis waren afkomstig uit Saudi Arabië (één met stip) en op een goede tweede plaats stond Libië. Syrië en Jemen deelden zo ongeveer plaats drie. De stad Darna in Noord Oost Libië leverde een vijftigtal jihadis en Benghazi 21. Ook uit plaatsen als Misrata, Sirt en Al Dabija vertrokken mannen naar Irak. Een deel van de overlevenden zetten daarna koers naar Afghanistan en Pakistan, zoals Atiya abd el Rahman en Khaled aj Harabi.
In Noord Oost Libië domineert de Harabi clan die ten tijde van het bewind van Khadaffi aan invloed inboette. Hun land werd in beslag genomen en herverdeeld onder andere clans. Dat zet kwaad bloed en het lijkt erop dat die rekening nu wordt vereffend. Ondertussen is er strijd uitgebroken inzake de militaire leiding van de opstand. Tot zondag was het Haftar die de leiding had, nu is er stuivertje gewisseld met Younis. Zal ongetwijfeld vervolgd worden.

Zie dit document en dit.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Aantal keren bekeken: 296
Verzetsstrijders

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch