Skip to main content

De bank met een vlekje (003)

26 maart 2017

zondag 23 januari-2005
O ja, en dan hebben we nog de in 1894 op het familieslot Schlenderhahn geboren Waldemar Freiherr von Oppenheim. Nou die verdient ten volle de gladiolen. Waldemar was de zoon van die lekkere Simon Alfred, die wij in aflevering twee de revu lieten passeren. Na in de Eerste Wereldoorlog zich te hebben uitgeleefd bij de huzaren, waarvoor hij twee ijzeren kruizen en een vetleren Hohenzollern-medallie kreeg opgeprikt, trouwde hij met de ook al niet onbemiddelde Gabriela von Goldschmidt en werd hij in 1922 mede-firmant van de familiebank. Tien jaar later was hij daar de baas. Samen met zijn broer CarlFriedrich en vriend des huizes Robert Pferdmenges, een echte Ariër.

In juli 1932 werd Waldemar uit tactische overwegingen lid van de NSDFB. Een flinke kluit bankiers die Adolf’s partij financierde en waarvan vriend Robert eveneens deel uitmaakte. Nou was Robertje een echte netwerker. Zo maakte hij ondermeer deel uit van Keppler-cirkel waarin toplieden uit het Duitse bedrijfsleven waren verenigd die Hitler door zeer dik en zeer dun steunden. Zowel voor als na de machtsovername. Verder was vriend Pferdmenges nog lid van de Heinrich Himmler-Cirkel. Nader commentaar overbodig.

De bank was inmiddels van naam veranderd en heette Pferdmenges & Co. Von Oppenheim klonk wat al te joods onder de toen geldende normen en het was voor Adolf en Heinrich al lullig genoeg om gestiekt te worden door een bank vol halve joden. Weliswaar was Waldemar tot ere-Ariër gebombardeerd, maar toch. Dat laatste was trouwens wel prettig geregeld natuurlijk. Hoefde hij ook niet bang te zijn dat ie ergens achter prikkeldraad kwam te zitten in afwachting van een Zyklon-B behandeling. En kon ie fijn gewoon doorwerken voor de Bub’n in Berlijn en paarden mengen op zijn stoeterij bij het kasteel. Toch al een heel sportief optrekje want er waren ook nog een paar tennisbanen bij waar toenmalig idool (en baron) Gottfried von Cramm af en toe nog wel eens een balletje sloeg. Von Cramm? Von Cramm? Heette de opoe van koningin Beatrix ook niet zo? En stond die major domus van haar niet bekend als een paardenkontenkletser en handelde die niet in peerden samen met de vader van Bea? Een zijsprong zegt u? Misschien.

In ieder geval groeide Waldemar in de vooroorlogse jaren achter de Pferdmenges-facade uit tot een ware international. Met name in Zweden bouwde hij uitstekende relaties op met een bankiersfamilie waaraan hij was geparenteerd via zijn echtgenote: de Wallenbergs. Ook al een gezelschap met een koelhuis boter op het hoofd vanwege hun innige zakelijke verwevenheid met het stelletje profiteurs uit de twee bovengenoemde lieflijke cirkels. Het was dus niet zo vreemd dat hij interesse opwekte bij de Abwehr, de Duitse geheimedienst. Zij het wat laat. Na een introductiegesprek in hotel Excelsior in Keulen ging de Kugel door de Kirche bij een tweede gesprek in het Hildmanns Hotel in Bremen. Op 23 juni 1941, een dag na de Duitse inval in Rusland, trad Waldemar toe tot het gilde van Abwehr-agenten met als registratienummer A.2408 en de schuilnaam “Baron”. De Oppenheims? Een keurige familie.

Oder? Bleiben Sie bei uns.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
de bank met een vlekje