Blanco stemmen

Hits: 449

vrijdag 7 februari-2014
Gisteren stond er een prima ingezonden brief in de NRC over "blanco stemmen". Nu de gemeenteraadsverkiezingen er aankomen een goed onderwerp. We hebben in het Kleintje al wel vaker over dit onderwerp geschreven & daarom schrijven we hier die ingezonden brief even over met als kopje "Geef blanco stem een zetel":
"Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen werden ruim 17.000 blanco stemmen uitgebracht. De betekenis van de blanco stem is niet altijd duidelijk. Waarom neemt iemand de moeite om naar het stembureau te gaan om dan een stem uit te brengen die geen enkele invloed heeft op de uitslag?
In essentie is de blanco stem een signaal. Onderzoek toont aan dat Nederlanders veel vertrouwen hebben in de democratie, maar zeer weinig in politieke partijen. Maar een kiezer die dat gevoel bij de verkiezingen wil uiten, heeft een lastige keuze.
Het is òf volledige afkeer van het democratisch proces (thuisblijven) òf steun geven aan een partij. De blanco stem daarentegen verenigt steun voor verkiezingen met ontevredenheid over het huidge aanbod. Blanco stemmen moeten worden vertaald in niet-ingenomen zetels in volksvertegenwoordigingen. Op die manier is voor iedereen zichtbaar hoeveel burgers wel het democratische proces steunen, maar zich nog niet gerepresenteerd voelen door de huidige partijen
". (ingezonden door Julien van Ostaaijen, onderzoeker lokaal bestuur en anti-establishment politiek, Tilburg University - de vroegere KUT)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 449

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch