Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (034)

10 juli 2021

Eindelijk heeft ook de NRC de M-Side es doorgelicht. ‘Den Bosch liet M-side gang gaan bij hulp avondklokrellen’, leest het boven een stuk in die krant van 5 juli. Waarbij Den Bosch staat voor vrind Mikkers en zijn vrinden en hulp voor de assistentie die de ‘echte’ FCDB-supporters op 26 januari verleenden aan de politie.

Men herinnere zich de duffelse jekkers en vetkuiven die zich de middag na de rellen meldden nabij winkelcentrum De Rompert in het noorden van de stad. Zij gingen er middenstanders beschermen en oudjes helpen oversteken. Deden ze dat vanuit schuldbesef? Omdat ze die nacht rampokkend door de binnenstad waren getrokken en geen etalageruit hadden heelgelaten?

Welnee. Wie in die richting redeneerde kon te horen krijgen dat ie een ‘linkse homo’ was en ‘uit op nog meer rellen’. Welnee, de M-Side waarvan het luidruchtigste en meest gewelddadige deel bestaat uit Bossche PVV-ers, toonde burgerschapszin. ‘s Avonds verschenen de vechtersbazen in gele hesjes in de binnenstad, om zij aan zij met de politie de orde te handhaven.

De hesjes hadden ze gekregen van ‘hun’ club, de deal kregen ze aangeboden door het stadhuis. VVD-burgemeester Mikkers had wel wat regels voor de samenwerking verzonnen. Zo moest de groep uit maximaal zestig mensen bestaan en zich natuurlijk aan de coronaregels houden. Maar die regels waren er om aan de laars te worden gelapt.

Toen men van stadhuiszijde in de loop van de avond moest constateren dat er door De Vliert honderdvijftig hesjes waren uitgedeeld en zich bij die lui ook nog een groot contingent had aangesloten dat niet de moeite nam een hesje te halen, werd onder leiding van Mikkers de vlag gestreken: ‘Positief en in verbinding blijven benaderen’.

Verbinden is dus New Speak voor chantage. ‘Je moet voorkomen dat je als overheid bij dit soort groeperingen in het krijt komt te staan’, zegt een onderzoeker. En legt daarmee de vinger op de zere plek. De M-Side is de gewapende vleugel van extreem-rechts in deze stad. Dat de FCDB als private persoon haar lust is één ding. Maar de overheid ls er om ons allemaal tegen dat tuig te beschermen.

Vrind Mikkers leeft in een parallel universum. Herinneren we ons de historie van de avondklokrellen. Die begonnen de vierentwintigste. Elders. In Den Bosch bleef het ijzingwekkend stil. Zo stil dat mensen zonder boter op hun hoofd zich afvroegen wat de M-Side precies aan het bekokstoven was. Zou ze de andere steden willen overtreffen?

Mikkers was echter nergens op voorbereid. ME en zwaar materieel moest de 25e eerst vanuit God weet waar aangevoerd worden. De M-Side had toen de collega’s elders al overtroffen.

Met weer een voetbalseizoen in aantocht moet ik denken aan P. Was vierentwintig of vijfentwintig jaar lang bezoeker van De Vliert. Eerst aan de hand van zijn vader. Ging ook mee naar uitwedstrijden. Maar schuwde de Maastribune als de pest. ‘Naar die uitwedstrijden ging ik al niet meer mee. En nu heb ik de aanschaf van een seizoenkaart ook uitgesteld.’

Aan P heb ik mijn boek opgedragen. Een verhaal over FCDB tussen de herfst van 2018 en nu, gebaseerd op deze reeks columns. Het werkje is bij de start van het seizoen klaar en heet Gaan staan voor Jordania en andere verkeerde vibes in stadion De Vliert

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
10 juli 2021
Verlengen, met strafschoppen na