Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (033)

14 juni 2021

Zou de pijngrens voor moslims lager liggen? Hebben zij minder eelt op de ziel als christenen en joden? Je zou het bijna zeggen als je naar Ibrahim Afellay en Perpetim Hetemaj geluisterd en gekeken hebt, zaterdagmiddag.

Afellay is gelukkig nooit een modelslaaf geworden. Eigenlijk is het grootste talent dat in de laatste dertig jaar op de Nederlandse voetbalvelden rondliep gewoon kind gebleven. Ook nadat een serie kwetsuren een einde maakte aan zijn loopbaan drentelt hij door de wereld van de profsport als destijds over het trapveldje.

Natuurlijk ga je nu niet doorspelen, of iets in die trant, schuchterde Ibrahim in de microfoon, nadat zijn collega in Kopenhagen bijgezet leek te moeten worden in de groeiende rij van kapotgeknuppelde slaven. Toen de interviewer van dienst hem vroeg hoe ‘het grote probleem’ opgelost moest worden, had de kleine balverliefde ex-aanvaller een nog mooiere voor ons in petto.

‘Dan verschuif je toch gewoon alles een dag’, lispelde Ibrahim terwijl hij zichtbaar dacht dat vragensteller een debutant moest zijn omdat alleen eerstekeerlingen zulke domme vragen stellen. De aan de orde gestelde hekele kwestie was hoe de marteldood van Kristian Eriksen zo min mogelijk gevolgen zou hebben voor het toernooi.

Afellay is tegenwoordig bij PSV de mentor van die andere jongen van islamitische komaf die ageert tegen de draufgängermentaliteit van zijn deutsche coach. Afellay en zijn pupil Mohamed Ihattaren voetballen met het hart, en anders niet. Niet om in een ‘systeem’ te passen. En al helemaal niet voor een paar rotcenten.

Terug naar de vraag van hierboven. Met de kanttekening dat je hem niet mag stellen aan de belijders van de beide geloven waarop naar verluidt ‘onze Europese beschaving’ is gebouwd. Want christenen hebben het monopolie op barmhartigheid. En joden staan klaar om je als antisemiet op de brandstapel te gooien zodra je ze in een vergelijking met moslims betrekt.

De wijze woorden van Ibrahim Afellay werden aan de andere kant van Europa gebezigd door Perpetim Hetemaj. En op de televisie van zijn land benoemde de Finse ex-international met Bosnische roots ook de reden voor het macabere schouwspel. ‘Deze spelers zijn overbelast. Er wordt roofbouw op ze verricht.’

Professionele, tot in de haarvaten vercommercialiseerde sport, een van de waanzinnige uitwassen van het kapitalisme. Het lot van Eriksen is geen incident maar de logische uitkomst van moderne slavernij. Sinds Nico Rijnders in november 1972 voor dood van het veld van Club Brugge werd gedragen, is de lijst alleen maar aangevuld.

De Olympische leugen van Tokyo dreigt door te moeten gaan, ondanks dat driekwart van de Japanners vreest met groten vreze dat de invasie van het eiland letterlijk voor dood en verderf zal zorgen. En ook het volgende voetbalfeestje zit er al weer aan te komen: het WK in Qatar, op de lijken van tienduizend dwangarbeiders.

De helden van dit EK? Die paar duizend in het Kopenhaagse Parkenstadion die het kijkje in de hel lieten voor wat het was en naar huis gingen voordat de match werd hervat. Hopelijk hebben ze ook hun toegangsgeld nog teruggevraagd…

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 juni 2021
Verlengen, met strafschoppen na