Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (029)

18 januari 2021

Paniek in stadion De Vliert vorige week. Toen Ester Bal de avond na weer een verloren thuiswedstrijd van FC Den Bosch de lampen wilde uitdraaien riep ze Wablief op zijn ernhems en zette haar charmante specsavers eens goed recht. Tegenover haar, op de Maastribune, was het niet pluis. Daar stond of hing iets dat daar niet hoort. Ester op onderzoek uit en stuitte daar op een spandoek, met de tekst Van Der Ven Rot Op. Omdat er ook nog iemand van het Braboblad rond hing, volgende ochtend grote plaat van de leus in die krant.

Ester aan het uitleggen, want daarvoor is ze nu eenmaal aangenomen in De Vliert. Hoe komen klaarblijkelijk boze fans van de FC het stadion in, want het is toch corona? Nu is dat natuurlijk een eitje van de Aldi. Gewoon een Capitol Hilletje doen: je trekt als bestormer een smerisuniform aan en dan vraagt die echte smeris heus niet hoe je aan dat pakkie komt. Zo geschiedde ook in De Vliert: ‘Wat komt U doen? Wij zijn nog bezig hier’. ‘Nou, wij ook. Dankuwel’.

Dus Ester aan de gang want dan hoefde ze niet te antwoorden op de echte vraag: hoe ze het vond dat er sowieso nog supporters van de FC waren die het lot van hun kluppie aan het hart ging? Voor het afserveren van die fans had ze Piet, of Jan, van de officiële supportersclub. Die wist dat het bij de bestormers van de Maastribune niet om ‘echte’ fans ging. ‘Want die begrijpen dat de FC nu in een lastig pakket zit en moet roeien met de riemen die het heeft’.

De riemen en het pakket van de FC Den Bosch.

Dat pakket is niet spic en span van nu of desnoods gister, iets waarvoor je graag je deur opent en de bezorger een sigaar aanbiedt, Gossamme nee, het pakket van blauw en wit is een ouwe doos met een onleesbaar opschrift die ergens onder een tafel ons er aan ligt te herinneren dat er zoiets als de eeuwigheid bestaat. Het pakket van FCDB is nog te smerig om het aan de afzender te retourneren.

Het pakket van de FC Den Bosch bevat – en dan hebben we het alleen nog maar over wat we meteen onder de kleppekes van het ding vinden, dus zeg maar de meest verse jaarringen - de scharrel met Jordania, het ontslag van Willy Boessen en de aanstelling van Van der Ven. Op alle drie onderdeeltjes van het pakket past alleen maar de noemer ‘broddelwerk’.

Maar: wat anders kun je ook verwachten met zulke riemen? Het Miep Blazoen-optreden van Bal staat voor dat van de hele ‘board’. Voor Paul van der Kraan, ook ernhem, die de club uitleverde aan de ernhems-georgische zwendelfamilie Jordania. Voor Jan Schouten, de gentleman die Wil Boessen voor de trein duwde. Voor Jan Gösgens, die de naam van de door hem gekochte supertalenten niet eens kan uitspreken.

Mannen en een enkele vrouw zonder ambitie. Of beter gezegd: met de ambitie de FC als de meest grijze fluim duiveschijt op het vizier van mensen te zetten. FCDB, dat is de nummer dertien van de laagste profdivisie, met zowel in het veld als achter de bestuurstafel alleen maar amateurs. FCDB, dat is wat Omroep Max is voor de televisiekijker, en 50-plus voor de kiezer. Iets waarvoor je niet eens meer je luie nest uitkomt.

Alles dat voor reuring zou kunnen zorgen in de rimpelloze modderpoel van blauw en wit, is taboe en moet zo snel en zo ver mogelijk worden weggewerkt uit De Vliert. Opvallende spelers? Felida is de enige die is gebleven van het wonderelftal van Boessen van twee seizoenen terug. Fans? De racisten delen de leuzen uit op de M-Side en brallen de club de publiciteit in.

Sleur en slaap. Toen er nog volk op de tribunes van De Vliert mocht, lag er een A4tje voor hen klaar. Van JobTeam, een of ander uitzendburo. Zo is FCDB tot de hobby van een stel VVD-ers geworden. Liefdadigheidswerk. De erfelijke ziekte van de sociale arrogantie die de opvolger van Schouten heeft meegenomen van de hockeyclub.

In de kelder gedijt het pakket van de club als nooit tevoren. Vast op de laatste stek, met een trainer die weet dat ie weg moet en met spelers die elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen. Wat doet de leiding van de club? Die ontslaat zichzelf niet. Die komt niet met een ambitieus plan voor De Vliert. Die heeft nooit op de website van Telstar gekeken.

Nee. Die belegt een online avondje met ‘de fans’.

Volgende week mag je als lid van de familie van Blue en White achter je beeldscherm naar het geronk van de heren en de dame luisteren. Je mag ook een vraag stellen, maar natuurlijk niet spontaan. En al helemaal niet indien je met je vraag de oprechte bedoeling hebt een bommetje te leggen onder het huidige ‘beleid’ van het zooitje.

Echte fans van betaald voetbal in Den Bosch? Die staan buiten in de regen. Veel langer als de corona duurt…

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 januari 2021
Verlengen, met strafschoppen na