Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (027)

09 april 2020

Op sites met illustere namen als livetv.ru en hesgoal.com kun je naar rechtstreekse uitzendingen van voetbal kijken tot je er bij neer valt, zonder dat je er voor hoeft te betalen.

In wezen is het hetzelfde als vroeger op het muurtje of de spoordijk klauteren bij een hoek van het stadion zodat je de wedstrijd van je favorieten grotendeeels kon volgen zonder de entreeprijs te hoeven dokken.

Net zo als dat muurtje of die dijk niet waren gebouwd om aan arme fans uitkomst te bieden, zo bestaan die sites met daarop de livestream van je wensen ook niet voor jouw kijkgerief. Het zijn goksites, waarop je op alle mogelijke en onmogelijke details van een wedstrijd je geld kunt inzetten.

Het gedoe rond de tv-gelden voor het profvoetbal laat goed zien hoe verrot de bedrijfstak is. Dat je waar ook ter wereld live naar een wedtsrijd uit de Engelse of Spaanse competitie kunt kijken heeft niets te maken met liefde voor het spelletje maar met de tentakels van de internationale gokmafia.

Daarom geeft de KNVB straks -tegen de wil van de meeste eredivisieclubs in- gewoon toe aan de wens van de Europese en wereldbond om met het programma verder te gaan. Zelfs in lege stadions. En zelfs zonder in acht te nemen dat het hier gaat om een contactsport.

Het parool voor de bonzen is niet The show must go on, maar The bet must go on. De show wordt zonder met de ogen te knipperen tot op het bot uitgekleed. Geen liefhebber zit graag in een leeg blok beton, geen speler doet zijn ding graag voor lege tribunes.

Maar in de vier grootste competities van Europa -die van Engeland, Duitsland, Spanje en Italie- hangt het resultaat van een club voor zestig of zeventig procent af van de inkomsten uit tv-gelden, lees: indirecte sponsoring door de goksyndicaten.

Waar het heen gaat met dit seizoen? En staat wellicht de hele bedrijfstak op omvallen? Belangrijkste vraag misschien in het kader van dit fijne serietje: wat kun je er als fan tegen doen? Samen de kont tegen de krib gooien en club-eigenaars en bonzen uitroken?

Het zijn de jaren tachtig van de vorige eeuw niet meer, waarin wij vanuit de hoofdstedelijke kraakbeweging zorgden voor warme banden met de F-Side. De lege tribunes van vandaag zijn het domein geworden van de kluit, die zich graag laat belazeren.

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2020
Verlengen, met strafschoppen na