Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (025)

02 maart 2020

Grappige acties de laatste tijd van de echte fans in Duitsland. Die vallen niet over een huidskleur of een sexuele voorkeur maar gaan -vooralsnog alleen figuurlijk- Dietmar Hopp te lijf. Hopp is de puissant rijke eigenaar van de club Hoffenheim.

Hopp doorbreekt de bij onze Oosterburen heilige 50 plus 1 regel. Die houdt in dat in de voetbalverenigingen de fans een meerderheidsbelang hebben en houden. ‘Fans maken ons voetbal’, zeggen ze daaro in het Duits, en dat is natuurlijk een waarheid als een koe.

Nu heb je in het Duitse voetbal wel een aantal clubs die door het grote geld zijn overgenomen omdat de fans daarmee in moesten stemmen. Leverkusen is van de pillendraaier Bayer, en VW heeft het bij de VfL Wolfsburg voor het zeggen. Maar dat is omdat de fans ook bij die bedrijven op de loonlijst staan.

Met Hopp is dat anders. Hij is de Dé Stoop van Duitsland. Stoop was in de jaren 1970 de eigenaar van de pingpongers van Tempo Team, volleybalclub Blokkeer en vooral van FC Amsterdam. In de FC ging de volksclub -en grote concurrent van het patserige Ajax- DWS op.

Na aanvankelijke successen, onder andere ook in de Europese competitie, ging het met het speeltje van Stoop snel naar de mallemoeren. De FC werd legendarisch doordat ze tenslotte op het bijveld van het Olympisch Stadion balde, voor nog maar een paar honderd mensen.

Hopp heeft zich Hoffenheim, vijftien jaar geleden nog een clubje in de onderafdeling, toen toegeëigend omdat het nog geen lastige fans had. Die fans zijn er ondanks alle promoties ook nooit gekomen, zodat de kerel zijn miljoenen naar believen mag rondstrooien. Of op een kwade dag mag intrekken.

Misschien eist ie ze dan wel terug. Net zoals Jordania, de Georgische onderkoning van Den Bosch. De mainstream en de club doen er van alles aan om met vrolijke berichten naar buiten te komen, maar de bijna half miljoen die Kakhi van de FC eist, hangt als het Zwaard van Damocles boven De Vliert.

De licentie-commissie van de KNVB liet zich geen zand in de ogen strooien en deelde vanochtend een straf uit aan de FC, omdat de overlegde boekhouding maar niet wil kloppen. Drie punten in mindering betekent sportief het einde van het seizoen.

Hopp hopperdehop… Doet ook denken aan Paultje, de voormalige praeses van de FC, die nu bijna in Duitsland, bij de FC Twente voor praeses speelt. Paultje bracht ons Kakhi, en is nu in Enschede spil in het dramatische seizoen van de Tukkers die weer gaan degraderen.

Benieuwd of Paul alweer ergens anders welkom is. Misschien zien we hem straks wel bij Ajax…

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2020
Verlengen, met strafschoppen na