Verlengen, met strafschoppen na (024)

De zegsman van de trainersvakbond kon zich een rel zoals die rond Ron Jans niet herinneren. Ik wel.
Thijs Libregts moest in 1990 als bondscoach het veld ruimen, nadat Ruud Gullit had aangekaart dat de man een racist was. Libregts had gezegd dat ‘zwarte spelers een beetje lui zijn’, en daarbij Gullit aangekeken. Dertig jaar nadien, is er helaas weinig tot helemaal niets veranderd.

Veel te langzaam komt rond het gedrag van coach Ron Jans bij de Amerikaanse club FC Cincinnati de aap uit de mouw. Vanochtend vroeg ging het nog allemaal alleen maar over Ronnie die in de kleedkamer een rapdeuntje had meegezongen. Het statement van de Amerikaanse spelersvakbond waarin werd gezegd dat dat van dat deuntje door de clubleiding verzonnen was en dat Jans vanwege het ene racistische incident na het andere hun aandacht had gekregen, kleefde nog als niet-becommentarieerde bijlage aan de mededeling in de media dat Jans zelf ontslag had genomen. Zelfs Bert Wagendorp, de meestal puntige columnist van de Volkskrant, liet zich voor het mistkanon van Jans cs spannen.

Vanmiddag begon de praeses van Cincinnati ineens ook over ‘meerdere incidenten’, maar hoefde van de media niet te vermelden dat hij die wetenschap uit de brief van de spelersvakbond had. En vanavond laten de verenigde trainers en spelers in Nederland weten dat onze Ron op hun dikke steun kan rekenen. Die van de trainers kan zich dus niets herinneren, en Jevgeny Levtchenko van de spelersvakbond valt zijn collegae in de VS af. Libregts vocht destijds zijn ontslag tot bij de rechter aan en was daarna van harte welkom in Oostenrijk. Jans zal, terug in ‘het land war ik mezelf kan zijn’ (quote uit zijn mond in het Brabants Dagblad van vandaag) wel weer aan een club geholpen worden.

Men heeft vanuit de pluchen bestuurszetels immers genoeg gedaan tegen het racisme op de velden, in de stadions, in de kleedkamers, in de maatschappij. Er komt een ep waarmee je je buurman op de tribune anoniem kunt aangeven als die een kwalijk deuntje inzet… Godverdomme! Ik hoop dat iedereen die onheus wordt bejegend in de Nederlandse voetbalcultuur een voorbeeld neemt aan die jongen van FC Porto die afgelopen weekeinde een stoeltje dat naar hem toe werd gegooid teruggooide en vervolgens van het veld liep. Staken die wedstrijden. Net zolang totdat de Jansen en Libregtsen echt verdwenen zijn…

(JoopFinland)

Verlengen, met strafschoppen na

  • Hits: 613
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch