Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (016)

21 maart 2019

Op de rand van de Vesuvius is het een drukte van belang. Men danst er de horlepiep. ‘t Is crisis, in meer opzichten dan men benoemen kan, maar men wil er niet van weten. De aardbol stikt in onze uitwerpselen, maar we omarmen een klimaatontkenner. Ons economisch systeem is de oorzaak van de klimaatellende, maar in plaats van dat we het kapitalisme afschaffen wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Een shoot out is geen reden om wapentuig te verbieden, nee ze is een aanslag op ‘onze’ normen en waarden en komt de liefhebbers van gezag en orde maar al te goed uit. Over twee jaar is meneer Baudet premier, gaat ie de buurlanden te lijf en organiseert ie pogroms.
Hoezo twee jaar? En vanwaar dit al in een serietje over voetbal? Omdat voetbal een afspiegeling van de samenleving is. En omdat Toon Gerbrands voorspelde dat het Nederlands voetbal over twee jaar op zijn kloten ligt. Toon Gerbrands? Was Europees kampioen met de volleyballers en directeur bij AZ en PSV. In Voetbal International zei hij een paar maanden geleden dat de opleving van ons voetbal -de successen van Ajax en Oranje- ons in slaap dreigen te sussen. We kijken weg van de krater van de vulkaan, naar de hossende meute. We gaan net zoals in het echte leven de crisis niet te lijf maar kiezen liever voor kortetermijn-oplossingen en charlatans.
Hoe diep de crisis in ons voetbal zit blijkt morgenavond weer. In de Keuken Kampioen Divisie, het achterlijke broertje van de eredivisie. Het is interlandweek en dat betekent dat overal de clubcompetities stil liggen omdat veel spelers voor vertegenwoordigende (ook jeugd-)elftallen spelen. Behalve in Nederland. FC Den Bosch mist morgenavond thuis tegen Telstar vier dragende spelers, bovenop een rijtje geblesseerden. Ik heb een seizoenkaart maar ik ga niet kijken. Want daarvoor heb ik niet betaald. Feitelijk is het oplichting. Sparta stapte naar de rechter om de belangrijke wedstrijd tegen NEC verplaatst te krijgen, maar tevergeefs.
Gerbrands vond het vooral verontrustend dat de directeuren van betaald voetbal organisaties, de dagelijkse bestuurders van zo’n vehikel dat toch al gauw vijftig werknemers telt en aardig wat aan gemeenschapsgelden kost, het steeds sneller voor gezien houden. Een half jaar is al een hele tijd voor zo’n man in driedelig pak die goede contacten heeft met de grote geldschieters. De concurrentie lonkt met een nog snellere auto en een passende hoed bij dat maatkostuum. Met spelcultuur heeft het allemaal niets te maken. Met een prachtig stuk amusement voor een hele grote groep mensen nog minder. Ik zeg het nog maar es: Paultje van der Kraan verruilt over een week Den Bosch voor Enschede, en ik zie hem er best toe in staat om morgenavond op de middenstip als dank voor bewezen diensten een boeketje en een Bossche bol in ontvangst te nemen. Schaamte is dit soort proleten nu eenmaal vreemd.
Oranje en Ajax maken ons blind. Een ongewenst resultaat vanavond van de Koeman-elf tegen Wit-Rusland en/of een zeperd tegen Duitsland zondag haalt alle sjagrijn weer boven. Ajax dreigt voor de vijfde keer op rij de landstitel te verspelen en zal worden leeggekocht. En weer is de kans levensgroot aanwezig dat het dan bij het neergedaalde sjagrijn blijft. Dat, net als op de scabreuze verkiezingsavond van gisteren, iedereen eigenlijk gewonnen heeft en de Verneinung de overhand heeft. Dat er dus niets gebeurt als pappen en nathouden. En dat tegenstanders de mond wordt gesnoerd.
De gekte heerst. Op de radio discussieert men momenteel over of Oranje vanavond al dan niet met rouwbanden om zou moeten spelen. En nóg een reden voor mij om Telstar-thuis morgen telstar-thuis te laten is dat ik bang ben dat we in de Vliert aan de minuut stilte gaan. Op last van die grapjurk van Justitie. Weiger ik dus. Niet omdat ik slachtoffers en nabestaanden wil kwetsen, maar omdat ik niet wil dat ze misbruikt worden in een marketingstunt voor Veilig Nederland… (JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
21 maart 2019
Verlengen, met strafschoppen na