Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (003)

01 september 2018

Voor wie em niet gelezen heeft hier de column van Frans van Galen over de aftakeling van het Bossche voetbal in het bijzonder en de invoering van de Apartheid in het algemeen. Er zijn witte en zwarte clubs aan het ontstaan. De eersten varen wel, in de blanke buitengebieden. De anderen leggen het af.
Het voetbalstadion is een getrouwe copie van de samenleving. Rechts van U zit de elite, voor een deel achter glas zodat men zo min mogelijk betrokkenheid met de rest hoeft uit te stralen. Links is het leeg. Het uitvak is empty en de vaste stek van de echte fans is gesloten. Gasten zijn er niet in het universum van de logeklanten. En echte fans al helemaal niet.
Die staan vóór U, op de zittribune. Ze hebben zonder morren voor hun dure seizoenkaart voor de vaste stek een hangplek achter het doel betrokken. Tot de Kerst? Voor het ganse seizoen? Wie zal het ze komen vertellen? Ze hebben betaald en moeten verder niet klagen, niet opvallen, en vooral niet tegen zere benen schoppen.
Tot hen richt de stadionspeaker zich. Niet om hen te bedanken voor hun komst -de lovende woorden zijn voor de firma Kutmatras en voor Abeltje van de snackbar die de wedstrijdbal beschikbaar stelt- en al helemaal niet voor hun inspirerende aanwezigheid. Neen, zij mogen dit niet en zij mogen dat niet, want dat is 'tegen de afspraak die we met zijn allen hebben gemaakt'.
Vorige week tegen RKC mochten ze geen bier gooien, gister tegen het kinderelftal van Ajax mochten ze niks roepen. Wat ze dan roepen? Ouwe meuk over de vermeende achtergrond van Amsterdammers. Carnavalsdeuntjes feitelijk. Niemand die zich erdoor aangesproken hoeft te voelen. Want in Ajax spelen alleen kids uit Almere en Purmerend.
Hoe vreemd toch, dat U eerder op de dag de hoed af moest nemen voor de nazaat van stadhouder Prinz Bernhard die een deelnemer aan weer een vieze oorlog allerlei blik opspelt, maar 's avonds bij een potje voetbal door een vent met een hockeystemmetje met van alles en nog wat bedreigd wordt indien U 'oorlog, oorlog!' of 'sla ze dood!' waagt te roepen.
Blijft de vraag waarom U überhaupt betalen moest om naar de kids van Ajax te komen kijken. De zogenaamde jonge elftallen -let wel: het zijn niet eens de tweede alftallen waarin nog wel eens een revaliderende ster wil meespelen- die eredivisieclubs in de lagere divisies mogen opstellen zijn een schoolvoorbeeld van verneukerij.
Wanneer krijgt de KNVB daarvoor een boete?
(JF)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 september 2018
Verlengen, met strafschoppen na