Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (002)

25 augustus 2018

Zelfs de meest voor de hand liggende middelen om een voetbalwedstrijd te kunnen volgen, ontbreken in stadion De Vliert. Ik zie zes goals maar na afloop heeft de speaker het over een 3-2 overwinning, en dan ook nog es voor RKC. De stand is nergens te lezen, een klok is er ook niet en het geneuzel in de microfoon gaat de hele avond verloren in het lawaai dat de M-side om me heen produceert.
Een half uur voor het begin van de wedstrijd dringt het tot me door dat ik met mijn plekkie op Zuid spekkoper ben vanavond. De tribune rechts van me ziet er dan nog steeds uit zoals die met de naam Noord in het Haagse Zuiderpark nadat daar in de jaren tachtig politiepaarden in de menigte waren gejaagd. Leeg en verlaten dus. Franske van Gaal heeft hem weliswaar voor ons behouden maar hij gaat nog niet open.
Nu staat het dus om me heen, de dynamite van de FC, met een pauk, honderden volle bierglazen, stoute meedeiners en zin in een lekker avondje. Alleen het vuurwerk ontbreekt nog. Nog even en ik ga zelfs van mijn buurman houden die tot dan toe alleen tekstberichtjes naar zijn ex of zijn vriendin heeft zitten intikken maar nu ook gaat staan, de armen gespreid in de zwarte jekker. Lamaar komen dat armetierige RKC....
Ziet er goed uit, het spelletje van de thuisploeg, tot en met het middenveld. De verdediging is echter een gatenkaas, de doelman een grabbelaar. Tot driemaal toe scoren de gasten meteen na een Bosch doelpunt. Om gek van te worden. En dat wordt men om mij heen dus ook een beetje. Het bier bereikt het veld en belandt voor een deel in de stevige nek van de RKC-keeper beneden ons.
Meer gebeurt er dus ook niet. Stoeltjes blijven op hun plaats, paraplu’s in de rugzakjes, die bierglazen zijn van plastic, niet leuk voor het milieu maar om er nou van naar de grond neer te zijgen alsof je door een kogelregen getroffen bent... Maar De Vliert is het moderne voetbalgebeuren op microschaal. Daarin eist de ordehandhaving de hoofdrol op.
De scheidsrechter stookt het vuurtje lekker op door de gewonde op het veld te laten liggen en na nog een glas in de goede richting gluur ik al es voorzichtig om me heen of er niet om de hoek die paarden van toen in Den Haag klaar staan om ons mores te leren. Maar dan is de wedstrijd ook opeens afgelopen en voorbij, de man met de extra speeltijd op zo’n bord staat zeker nog bij Oss in de file...
Volgende vrijdag gaan we al dit heerlijks nog es dunnetjes over doen. Dan komt Ajax B op bezoek. Wat zullen we doen? Alleen oversteken naar het uitvak om daar die Amsterdammers te leren wat dynamite is en hoe je dat gebruikt? Of toch maar met gas en knuppels die lege tribune op, om ze in die skyboxen aan de overkant te laten zien dat ze ons niet weg hebben gekregen...? (JF)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 augustus 2018
Verlengen, met strafschoppen na