Skip to main content

Circus (002)

05 april 2017

donderdag 11 augustus-2011
Logisch. Dat alle aandacht in de affaire rond Oen Links buitenlandexpert Mariko Peters en alternatieve hulpverlener Robert Kluijver zich op het amoureuze Amerikaans/Nederlandse vrouwtje richt. En dan met name op haar vermeende nepotisme. Zelf vindt ze dat ze het allemaal wat zakelijker had moeten houden, maar ze was wel hartstikke integer geweest. Daarom voelt ze stevig op haar heuvel getrapt door HP/De Tijd en is ze van plan terug te slaan via de Raad van de Journalistiek. Wat zinloos gedreutel is, want wat kan dat normen-en-waarden vehikel anders uitkreunen dan foei? Omdat het weekvod geen wederhoor heeft toegepast of zo. Tsjonge!
Nee, interessanter is met wie zij indertijd in de benauwde enclave in Kabul contacten onderhield cq. zich liet beïnvloeden. Dan kom je buiten Robbedoes al gauw uit bij Amerikanskies. Mariko's dubbele landgenoten. Wat voor Amerikanskies? Juist. Die ook. En daarmee komen we bij Robbertje terecht.
Onze culturele circusartiest knutselde na zijn studie internationale relaties aan de Amsterdamse universiteit een interessante loopbaan bij elkaar. En opvallend francofoon. Eerst zorgde hij ervoor, dat de Franse dokters zonder grenzen een fatsoenlijke kameel onder hun hol kregen als ze de binnenlanden van Tajikistan binnentrokken. En daarnaast hield hij de paperassen op orde.
Vervolgens stortte hij zich in Parijs in de freelance filmerij, maar bleek geen Joris Ivens te wezen. Dan maar een paar jaartjes verder studeren aan de Université aldaar. Bij Sciences Po. Een instituut waar de Franse speursmurfendienst zelfs openlijk verse krachten werft of kandidaten voor de positie van honorables correpondents (1).
Al die bagage vormde in 2001 een goeie basis voor een VN-baantje in Afghanistan. De rest weten we. Een jarenlange carrière bij de Open Society van Dikke Deur Soros en de weduwe Bruinsma in Afbaardistan (2). Een Niet Goed, Oprotten-club die als loodsvis dienst doet voor snuffelhaaien van allerlei slag.
Na die woelige jaren keerde vriend Kluijver terug naar de geciviliseerde wereld en keutelde als curator wat rond in het Haagse Gemeentemuseum. En nu? Nu staat Robje achter de lessenaar bij ... Sciences Po. En kookt zijn studenten langzaam gaar voor een baantje dans le monde sans frontières.
Is het gappie van Mariko werkzaam voor de Franse speursmurfenclub? Of is ie een honorable corrspondent? Weten we niet. Maar als wij lid waren van Oen Links zouden wij daar graag even peilingen naar willen verrichten. In verband met Sapje's verrassende besluit om achter die opleiding van doedels met een spuitje in Afbaardistan te gaan staan. Kijk, dat is pas interessant.

1. Bij ons noemen wij dit soort luitjes platweg informanten. Dat de DGSE bij Sciences Po. openlijk naar vers vlees snort is hier terug te vinden.
2. Zie vorige aflevering dd. 8 augustus van dit jaar.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2017