Skip to main content

Vassili Arkhipov, presente

23 mei 2015

Ik zie het ze nog niet doen, onze bourgeois bohemiens uit de grachtengordel dan wel de haagse stulp. Wat doen? De rug rechthouden en gewoon “nee” zeggen. De rug is een verdwenen lichaamsdeel bij het “weldenkende” deel van de opinie- en andere “machers”. Een lastig ding, dat soepelheid en gedraai maar in de weg staat. Go with the flow is daar van levensbehoud, dus vooral geen kritiek, laat staan eigen opvattingen die ietwat haaks staan op wat gangbaar is in die milieus.
Dus pet af voor Vassili Arkhipov, die zijn rug recht hield en dank zij zijn houding is er nog menselijk leven op deze planeet. Vassili was één van de 3 officieren op de B-59. Een Sovjet onderzeeboot ten tijde van de Cuba-crisis in oktober 1962. Een Amerikaans oorlogsschip, de USS Beale, dropte oefendieptebommen rond die onderzeeër. Daarna volgden er nog enkele oorlogsschepen met hetzelfde recept. Aan boord van de B-59 dacht men dat de oorlog was uitgebroken tussen de Sovjet Unie en de VS. Twee van de drie officieren wilden op de knop drukken waarmee een tiental atoomwapens (nucleaire torpedos) gelanceerd zouden worden in de richting van een Amerikaanse vliegdekschip (de USS Randolph). De derde, Vassili Arkhipov weigerde.
Hij was van mening dat er onvoldoende bewijs was dat er een aanval plaatsvond, en vermoedde dat het een poging was om de onderzeeër aan de oppervlakte te dwingen. Dank zij een rechte rug, geen oorlog. 
Wellicht kunnen we wat ruggen transplanteren naar "onze" politici en meningsmachers? 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
23 mei 2015