Skip to main content

Van zoem naar knor (001)

11 februari 2016

2011. In Tbilisi wordt met een heleboel pomp en een paar kilo circumstances een medisch onderzoekscentrum geopend. De Lugar Bio Laboratory. Een op papier door de Amerikaanse onderneming Bechtel International, maar in de praktijk door een Turks bouwbedrijf uit de grond gestampte outfit. Bij de constructie werden nogal wat foutjes gemaakt waardoor de bouwkosten opliepen tot iets meer dan 300 meloen dollar. Maar shit happens. Bovendien werd het project gefinancierd door het Pentagon en binnen de begroting van die vijfhoek staat een dergelijk bedragje gelijk aan een fooi bij de Kentucky Fried Chicken. Vraagt u zich misschien af waarom het Pentagon zo'n nieuw lab in een of ander urkedurkerland laat verrijzen. Voor het antwoord verwijzen wij graag naar de serie Ebolalalalalala. En dan met name naar aflevering 1 en 3. Het heeft met geheime staaltjes bio-oorlogsvoering te maken en voor het stiekem creeëren van nieuwe cq. verbeterde virussen binnen dit kader is het wel zo slim om dat ergens op een achteraffie te doen. Na het “per ongeluk” loslaten van zo'n experimenteel virusje vinden pillendraaiers van een medicijnenreus vervolgens een serum uit en hatsiekiedee iedereen blij. Het mag niet, maar het werkt wel.
Vanwege het geheime karakter van dit Georgische initiatief werd ene Ana Zhavania tot baasje van het zwaarbewaakte lab gebombardeerd. Een meisje zonder medische achtergrond, maar ze was wel opperhoofd geweest van Georgië's Buitenlandse inlichtingendienst. En dat helpt. Anaatje's onderknuppel was Vakhtang Beriashvili, een voormalig medewerker van Open Society. Het met een democratisch sausje overgoten spionagevehikel van Ruslandvreter George Soros. En dat helpt ook.
Jaarlijks wordt zo'n 12 meloen dollar uit de USSA naar Tbilisi overgeheveld om de pakembeet 50 biogrutters daar aan het werk te houden.
Lag het aan die grutters of aan eerder genoemde constructiefoutjes? Niemand die het weet. Maar een paar jaar geleden schijnt er in de Lugar Bio een ongelukkie te zijn gebeurd. Een paar medewerkers kregen moeilijkheden met hun ademhaling en werden in een ziekenhuis langdurig aan de luchtslangen gelegd. Want zonder zuurstof gaat het nou eenmaal niet. Het gevalletje werd zwaar onder de pet gehouden, maar Jeffrey Silverman, onze collega ter plekke, kreeg het toch voor de bumper en tot ongenoegen van de Georgische autoriteiten en hun Amerikaanse opdrachtgevers begon hij daarover te publiceren. Het vormde een van vele de redenen voor een gewelddadige gebeurtenis in zijn leven, die wij al eerder beschreven in aflevering 7 van de boeiende serie “Stropdassenleed en waarbij hij een ernstig pak op zijn sodemieter kreeg van Bryan Paarmann, een Amerikaanse FBI-smurf in Tbilisi.
Sindsdien is in tijgersluipgang een H1N1-epidemie op gang gekomen, die inmiddels bij duizenden Georgiërs heeft aangeklopt en ook al voor de nodige overlijdensberichten heeft gezorgd. Een virus kent geen grenzen en heeft de laatste tijd bij de Russische buren eveneens voor de nodige slachtoffers gezorgd. Een geluk bij een ongeluk zogezeid. Het is wat hè? Zo heb je zika en zo heb je varkensgriep. Het wordt er allemaal niet gezelliger op. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 februari 2016
Van zoem naar knor