Skip to main content

Van Estoril naar Zandvoort (191)

14 december 2015

Memorabel. Dat was gisteren de uitzending van BinnensteBuiten. Een nog redelijk nieuwe rubriek van KRO-NCRV op NPO2, die je elke werkdag na de bloemkool met een saucijsje of de andijvie met een bal nog even trakteert “op een gepassioneerde en duurzame dosis huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken”. En wie trok binnen dat kader ineens aan ons lodderig oog voorbij? Good old Oscar Hammerstein. De vermaarde en in sommige kringen verguisde bef, die ooit dacht dat zijn BMW voorbestemd was voor een vakantievluchtje rond de Westertoren, leidde ons met beschaafde passie rond in de zalen van zijn duurzame pandje annex tuin in de zogenaamde Gouden Bocht van de Amsterdamse Herengracht. Heel monumentaal allemaal met als leuke details wat spulletjes uit paleis Soestdijk, die hij voor een prikkie had kunnen overnemen van de familie Oranje. Per saldo een oude connectie van de tegenswoordig met een antieke symmetrische snorrebaard rondwarende Oscar. Al sinds jaar en dag vervulde hij namelijk de rol van Tom Poes in de slagschaduw van zijn Bommel: Frits Salomonson. Vanaf de entree van Claus von Amsberg in onze koninklijke stallen midden jaren zestig de huisbef van de firma B & C. Tot hem midden jaren negentig vriendelijk en naar wij aannemen met een bloedend hart werd verzocht om afscheid te nemen. Frits kon gewoon niet meer. Door zijn connecties met linke Loetjes uit de schaduwwereld en het hopsen met jeugdigen uit de Maghreb. 
Wil niet zeggen dat alle banden tussen de Koninklijke famielje en hun jarenlange huisbef definitief verbroken werden. In aflevering 175 van deze serie maakten wij al gewag van een foto die bij onze zuiderburen zou rondzwerven waarop Poes en Bommel samen met Willy en Maxi zijn te ontwaren. Maar dat is nog maar pinda's. Waarvan raakten wij gisteravond totaal binnenstebuiten? Van foto's. Eentje geschoten ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Frits in gezelschap van de koningin moeder. En een foto van Frits, Oscar, Willy en Maxi en wat voetvolk. Ter gelegenheid van Frits' 80ste verjaardag. Daterend van twee weken voor de troonsafstand van Bea in 2013.
Nou weten we allemaal dat verschil er wezen moet. En dat een prominent lid van de Eindhovense plantsoenendienst samen met Ivo Opstelten en Fredje Teeven mag opdraven voor de kadi om iets te hikken over een zootje tot staatsgeheim verheven elitaire koterhopsaffaires is hoopgevend (1). Maar waarom blijft onze Frits binnen deze konttext dan buiten schot? U heeft gelijk: dat is een retorische vraag. Maar wat zou er gebeuren als een paar van de kleine Maghreb Mootjes die in het verleden soms zelfs het trappenhuis van oom Frits' grachtenpand bevolkten net zo'n rechtzaak zouden beginnen als Bart van Well (2). Dat zou voor ons aanleiding zijn om uit te barsten in het volgende lied. Komt ie:

Ik zag een Mo (waar?)
Daar op de trap 
(Waar op de trap?) Nou daar
Een kleine Mo op klompjes 
Nee 't is geen grap 
Het ging van klip klippedieklap op de trap. 
Oh ja.


Stay tuned.  

(1 Zie bijvoorbeeld de artikeltjes 375 en 376 van de serie Octopussy
(2) Zie dit artikeltje van eerder deze week. Zie meer over Bart bijvoorbeeld in de serie "Brieven uit de nor" op onze Followup-site. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 december 2015
Van Estoril naar Zandvoort