Van der Vlis in Finland

10 april 2021
Hits: 787

Voor wie zich gisteravond bij het kijken naar de flutdocu Na de klap over de shootout in de Alphense Ridderhof alleen maar dommer voelde worden, hier een opsteker. Nu het klokje tien jaar aantikt sinds Tristan van der Vlis’ korte maar heftige optreden, wordt het de hoogste tijd voor een link naar het Finse.

Op 11 oktober 2002 werd in een voorstad van Helsinki een winkelcentrum opgeschrikt door een knal. Toen de kruitdamp was opgetrokken waren er zeven doden en 164 gewonden te betreuren. Onder de dodelijke slachtoffers de negentienjarige Petri Gerdt. Deze chemiestudent had in een rugzak een met zesduizend spijkers gevuld explosief het toneel opgezeuld.

Onze Finse held deed het dus niet met vuurwapens maar met sjemische verbindingen (in die zin doet hij denken aan Marcel Teunissen, de amateurchemicus die levenslang uitzit omdat ie verantwoordelijk zou zijn voor de moord op Louis Sévèke) maar daar houden de verschillen met ‘De Ridderhof’ ook op.

Van der Vlis kreeg een wapenvergunning hoewel hij daarvoor niet in aanmerking had mogen komen. Gerdt kreeg bij het in diverse apotheken verzamelen van de benodigde stofjes maar in enkele ‘nee’ te horen omdat het jochie niet kon uitleggen waarvoor ie ze nodig had.

Alphense Tristan was klant van het Riagg geweest. Spiechologen vormden in het Finland van rond de eeuwwisseling nog een onbekende diersoort, dus in het dossier van Gerdt zoekt men vergeefs naar een schriftelijke verklaring dat ie niet spoorde. Maar niemand uit zijn Umfeld sprak in 2002 tegen dat de jongen een verlegen, teruggetrokken en op school stevig geplaagde figuur was geweest.

Na Van der Vlis’ show in 2011 bleven vele van zijn slachtoffers met de brokken zitten. Tot op de dag van vandaag wordt er om schadevergoeding gevraagd. Ook naar aanleiding van de exercitie van Gerdt bleef de overheid bestookt worden met hulpvragen. Maar de slachtoffers van de bomaanslag waren vooral verbolgen over het boek dat Gerdt’s verwekker erover schreef.

Vader Armas Gerdt… Van der Vlis bleek een opa te hebben die in de oorlog fout was. Armas Gerdt is de kleinzoon van Tuomas Gerdt. Net zo fout indien niet nog fouter. Opa Gerdt werd afgelopen herfst begraven en dat kwam rechtstreeks op de Finse televisie. Want wie in Finland aan het Oostfront gevochten heeft is een held met een grote H...

Gladio dood? No way. En in Finland is het niet eens een geheime club…

(JoopFinland)

Adriaan V
Gladio dood? No way. En in Finland is het niet eens een geheime club… Mooi stuk Joop.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
10 april 2021
Aantal keren bekeken: 787

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch