Skip to main content

Graaien in Roemenië (001)

09 april 2017

zaterdag 11 juni-2005
We hebben indertijd een bolderkar plezier beleefd aan de affaire rond NAVO big-shot Willem Matser. De Brusselse Oost-Europa expert die zich roerde bij de Roemeense uitverkoop van olie- en gasmaatschappijen met collaterals die de penetrante geur droegen van Colombiaans snuifmeel en het stempel van de met de Italiaanse mafia gelieerde meestervervalser Bali Menon (1).
Inmiddels is er rond de Roemeense olievelden een nieuw schandaal onderweg. En opnieuw is er een Nederlandse link.
Al twee keer heeft het Roemeense Openbaar Ministerie recentelijk geprobeerd Dinu Patriciu, een van de hoogste baasjes van Rompetrol Group NV, achter het gaas te krijgen. Even zoveel keren stond de kadi dat in de weg.
De druk van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zal daar niet vreemd aan zijn geweest. Zo “verzocht” de schiettent van Condy Rice president Traian Basescu en zijn volgelingen eergisteren nog om voorzichtig en transparant om te springen met het onderzoek naar het duistere reilen en zeilen binnen de op één na grootste oliemaatschappij van het van corruptie vergeven Donauland, dat op de drempel van de EU staat.
Voor Basescu zit bij dat laatste het pijnpunt. Hij moet de corruptie te lijf omdat anders het lidmaatschap van de EU dreigt te worden opgeschort. En bij Rompetrol lijkt er wel degelijk sprake te zijn van bekende nummertjes als witwassen en belastingontduiking (naar schatting meer dan 10 miljoen dollar).
Dat de Amerikaanse junta, die zelf internationale rechtsregels regelmatig als harde keutels door het toilet spoelt, zich zo druk maakt om de juridische precisie in deze affaire heeft een goede reden. Er wordt door de Roemeense speurneuzen namelijk ook gesnuffeld aan twee Amerikanen: John Works, de vroegere baas van Rompetrol, en Phil Stephenson, de huidige
nummer twee. Works was ooit topmedewerker van banken als J.P. Morgan en de ABN/AMRO en de Texaan Stephenson maakte ondermeer deel uit van de junta van pappa Bush. Geen klein grut dus en zoals de vlag er tegenwoordig bij hangt in de wereld zullen beide heren never nooit voor de Roemeense wolven worden gegooid. Kan dus nog heel leuk worden.
Oh ja, de Nederlandse link? Rompetrol Group NV is gevestigd op het adres Schouwburgplein 30 – 34 in Rotterdam. En de ervaring heeft ons geleerd dat dan ook een Nederlandse Grossbank niet ver weg is (2).

(1). Zie de serie over de onlangs uit de dienst ontslagen Matser op de Followup-site.
(2). Zie bijvoorbeeld de rol van de ABN/AMRO in het schandaal rond het Kuwait Investment Office in het artikel “De bank (1)” in Kleintje Muurkrant 332 (en op De Morgenster).

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Graaien in Roemenië