Bandstoten tegen Desi (009)

dinsdag 5 april-2005
Het is vreemd dat het Copa-rapport waaruit wij al een tijdje putten vier heren naar voren schuift als grote jongens: Tjon a Loi, Steenbergen, De Zeeuw en Kiers. Want een figuur als Jacobus (Kobus) Lorse, geboren op 7/3/1945, had toen ook al een niet zo kinderachtige reputatie. Maar goed, wat schreef coördinator Van Winsen toentertijd over Kobus? Het volgende:

“Via de reeds eerder genoemde Kenneth Tjon a Loi (belangrijk: broer van Fred Tjon a Loi en volgens geruchten een direct contact van Desi Bouterse en Gobardhan, een minister in Suriname) en S.S. Sitaldin zou er contact zijn tussen Fred Tjon a Loi en Lorse. Zelfs gaan de geruchten dat Lorse met behulp van Fred Tjon a Loi zich zakelijk heeft kunnen vestigen op Aruba. De Zeeuw en Seitzinger (vooral hash) zijn tevens vaste contacten van Lorse, die wordt gezien als eventuele leider van een eigen criminele organisatie.
Een rechterhand en duidelijk ondergeschikte van Lorse is de bekende John van Dijk (1).
Lorse zou (mede-) eigenaar zijn van de bedrijven Diepwel BV en Peltzer Trading.
Peltzer Trading heeft zowel een vestiging in Nederland als in Suriname waar het vertegenwoordigd wordt door Savelkous (niet zo relevant). Diepwel BV zou gebruikt worden om grote partijen hash per schip te vervoeren in containers naar Delfzijl/Eemshaven
”.

Kortom, Copa had op dat moment Kobus nog niet duidelijk in het vizier. Dat zou korte tijd later stevig worden bijgesteld.
Een andere luitenant uit de organisatie was de al eerder genoemde Eric de Haas, geboren op 5/8/1956. Van Winsen:

“Gezien het schema zou men haast geneigd zijn te stellen dat De Haas een minder belangrijk persoon zou zijn in het geheel. Niets is echter minder waar. De Haas en Jos Berk zouden indertijd Eurohaas BV hebben opgericht. Zij zouden beiden contacten van Wilfried Tjon a Loi zijn en hele grote jongens zijn in de organisatie, terwijl bijvoorbeeld Fred Seitzinger alleen zou worden gebruikt omdat hij de beschikking heeft over koelwagens. Betreft hier vooral de handel in cocaine. Vastgestelde cq. veronderstelde contacten van De Haas zijn verder o.a. De Zeeuw, Van Velzen en Meye.
Behalve van Eurohaas BV zou De Haas ook (mede-) eigenaar zijn van de bedrijven Ylthsi NV en (samen met Wilfried Tjon a Loi) de Greenporch AVV Corporation Tall II Trust Management op Aruba. Hij is tevens in het bezit van een jacht met de naam Ylthsi
”.

Een haas op een schip? Het wordt tijd om er even mee op te houden. In de volgende episode frommelen we de nodige informatie over Fred Seitzinger door het doorgeefluik. Stay tuned.

1. Bekende Rotterdamse Mercedes-handelaar.

Bandstoten tegen Desi

  • Hits: 613
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch