Adel verplicht (006)

04 januari 2016
Hits: 796

maandag 12 april-2004
Het blad L’Eventail dat in onze vorige bijdrage aan de orde kwam en momenteel in handen is van Stéphan Jourdain heeft een roerig verleden. Het was namelijk in de jaren zeventig en tachtig de spreekbuis van de Cercle des Nations, in 1969 opgericht door Paul Vankerkhoven (1). De Cercle werd in de jaren zeventig “de draaischijf waar rechtse edellieden en dito zakenlui en politici zonder schroom hun anti-democratische en neo-nazistische voorkeuren laten blijken” (2). Tot die frisse figuren behoorden ondermeer Paul van den Boeynants en Charly de Pauw, die volgens getuige X 3 voor het crème van de Belgische samenlevingde organisatie van drijfjachten op naakte kinderen verzorgden. In bossen en velden rond kastelen als het door Sheri de Borchgrave beschreven Corroy-le-Château van markies Olivier de Trazegnies. In de toenmalige edities van L’Eventail werd de loftrompet gestoken over het Griekse kolonelsbewind, de apartheid in Zuid-Afrika en het blanke minderheidsbewind in Rhodesië. Vankerkhoven zelf verzorgde zelfs een interview met zijn Chileense idool Pinochet. Een lekker blaadje dus. In 1972 stonden Van den Boeynants en Vankerkhoven samen met andere figuren uit de Cercle des Nations als de “zwarte baron” Benoît de Bonvoisin en ridder Jean Breydel aan de wieg van de CEPIC. Het Centre Politique des Indépendants et Cadres Chrétiens dat zich in de jaren daarop in het geheim meester maakte van de christen-democratische partij (PSC) en langs die weg een dikke vinger veroverde in de Belgische politiek. Met alle gevolgen vandien. De top van de CEPIC schrok er niet voor terug om militante extreem-rechtse jongerenorganisaties voor hun karretje te spannen. Een van die organisaties, de Jeunesse Belge, stond onder leiding van de al genoemde Jean Breydel. Diens rechterhand was burggraaf Yves de Jonghe d’Ardoye. En oh wat leuk, op een van de kiekjes die in 1998 werden geschoten bij het feestje van Olivier (3) en die in volle glorie werden getoond in L’Eventail, staan Yves en de appetijtelijke Sophie Begasse de Dhaem. Oude tijden herleven zullen we maar zeggen. Stay tuned.

(1) Zie voor Vankerkhoven’s connecties met de vanuit Knokke opererende CIA-intrigant en WACL-fanaat graaf Carl Armfelt het artikel "Brusselse truffels" in Kleintje Muurkrant, nummer 328.
(2) Zie het boek “De Bende & Co. 20 jaar destabilisering in België” van Hugo Gijsels, Leuven: Uitgeverij Kritak, 1990 (ISBN 90 6303 292 7).
(3) Zie aflevering 5 van deze serie "Adel verplicht".

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 januari 2016
Aantal keren bekeken: 796
Adel verplicht

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch