Skip to main content

Al Yamamahmia

woensdag 9 oktober-2013
Een tip was genoeg. Een roedeltje Britse snuffeljournalisten ging op pad en trof in een ouwe opslagplaats naast een wietplantage 32.000 documenten en een zootje tapes aan. Ze bleken te horen bij een deelonderzoek dat de Serious Fraud Office (SFO) had gepleegd binnen het kader van de beruchte steekpenningenaffaire rond de Britse wapenleveranties aan Saudi-Arabië. Doopnaam: de Al Yamamah-affaire. Een geintje dat al decennia lang rondzong en uiteindelijk door Tony Blair in 2006 werd begraven toen de Saudi's dreigden in Parijs te gaan winkelen als er geen einde werd gemaakt aan al dat justitiële gesnuffel naar douceurtjes, die al dan niet onder tafel waren doorgegaan. Het algemeen belang ging voor gerechtigheid.
Eerder genoemd roedeltje kon de hele boel wel meekrijgen, maar dan moesten ze schuiven. En dat zagen ze niet zitten. Uiteindelijk haalden ze wel een proefmonster binnen. Daaruit viel in ieder geval op te maken, dat er via de Zwitserse bankrekeningen van drie frontfirma's 21,4 meloen richting Saudi Arabië was gesluisd. Twee daarvan huisden in Panama, de derde konden de betrokken journalisten niet traceren.
Andere documenten toonden aan dat allerlei Saudische prinsen en prinsessen wel degelijk hadden meegevreten uit de door achtereenvolgende Britse regeringen en de Britse oorlogsindustrie gevulde ruif. De rest van de naar wiet stinkende paperassen en tapes, zo'n 98 procent, keerde terug in de schoot van de blozende SFO. Wat er nu gaat gebeuren? Niks. Het onderzoek was afgesloten en blijft afgesloten. Terwille van de Britse werkgelegenheid en het welzijn van het Saudische koningshuis.

Klik hier om uw reactie toe te voegen