Skip to main content

Cypriotica (001)

26 februari 2017

dinsdag 19 maart-2013
Lijken de Russische banken net op rooie rozen te zitten krijgen ze me daar op Cyprus toch een doodschop om een hoekie van Hermann's Vierde Rijk. Wil je niet weten. Tien procent van een miljard is een aardig katje en er liggen heel wat Russische miljarden opgeslagen in Nicosiatovsk en Limassolgrad. Vladi Putin dus zwaar over zijn plas, maar hij had het kunnen weten. Naar schatting heeft Cyprus zo'n 60 triljoen pufjes gas in de grond zitten en bij de exploitatie daarvan hebben de westerse hoogmogendheden liever geen Ruskies of Chinezen in de buurt. De boortoren van Clinton Nobel staat al in de startblokken en die van Total en ENI/Korea Gas komen ook al aanhuppelen.
Je zou zeggen, dat zoiets toch genoeg krediet voor Cyprus moet kunnen opleveren om het nog een paar jaartjes uit te zingen. Maar je kan die achterlijk lulhannessen beter eerst flink wat uithongeren dan hebben ze bij zakelijke onderhandelingen niet al teveel babbels meer.
De Cyprioten hebben trouwens nog een probleem. Hun electriciteit is brandduur. Komt zo: In 2009 hield de Amerikaanse Navy een Russisch schip onder Cypriotische vlag aan met aan boord 98 containers vol explosieven. Afkomstig uit Iran en bestemd voor Syriƫ. Die containers moesten ergens heen en na wat druk van Billary Clinton (!) was Cyprus bereid ze op te stapelen op een marinebasis. In de open lucht. Vonden zij bij de NATO niet zo deftig, maar nou ja. Ruim twee jaar later ging het hele boeltje de lucht in. Met als gevolg een pittige stoot dooien en een totaal vernielde electriciteitscentrale, die tot dan toe de helft van het eiland op gang hield. Een klap die Cyprus in wezen nog niet te boven is. Maar goed, over tien jaar is alles anders.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 februari 2017