Adel verplicht (042)

25 februari 2017
Hits: 489

woensdag 19 november-2008
Gisteren voelde minister Ronald Plasterk zich geroepen om onder zijn hoed vandaan te kruipen en te verklaren dat de regering bezorgd was. Nee, dat ging niet over de mogelijkheid dat ex-collega Vogelaar zich in haar doffe wanhoop zou deformeren tot een prachtlijk. Of over de spel- en rekenfouten in het eisenpakket van de boze leraren. Maar over de steeds hogere rendementseisen die nieuwe, meestal buitenlandse eigenaren stellen aan dagbladen.
Toeval bestaat niet. Gisteren liet de Volksfiets weten, dat het AD wordt overgenomen door Christian van Thillo. Een Belgische goochelaar die ter wille van het rendement Het Parool inmiddels bijna heeft teruggebracht tot het formaat waarmee het in de Tweede Wereldoorlog is begonnen. Bij het AD kunnen ze dus hun borsten nat maken met een putsje Maaswater.
Dat zorgelijke nieuws geeft ons weer eens de gelegenheid om te wijzen op de Cercle Lorraine. Een club van Belgische captains of industry, bankbonzen, advocaten, bestuurderen, diplomaten en meer van dat moois. Met een echt clubhuis, het kasteel Fond'Roy (1) en in het Erecomite niet alleen onze Christian, maar bijvoorbeeld ook kindervriend Maurice Lippens. De man die tot vlak voor het ravijn volhield dat Fortis een blozend bedrijf was. Niet in het Erecomite, maar wel degelijk op de ledenlijst van de Cercle vinden we Leopold Lippens terug. Eveneens een notoire kindervriend, maar daar hebben we het in deze serie al ruimschoots over gehad. Pikant, maar geenszins om achterover te storten is het lidmaatschap van Alexandre Lippens, de zoon van Maurice, die wij in 2005 ook al moeiteloos in verband konden brengen met het dossier-Dutroux (2). En omdat het zo Bourgondisch smaakt nog maar een schepje.
Dat schepje heet Philippe de Chimay. President van de firma Le Chateau de Chimay. Een kasteel met leuke bospartijen in de nabijheid, die uitermate geschikt zijn voor het organiseren van jachtpartijen. Niet alleen op hazen, zwijnen, kwartels, fazanten en ander vliegend en dravend wild, maar volgens twee X-getuigen ook op in doodsangst rennende kinderen. Is dat effe genieten. Een van de deelnemers was volgens X 2 de fallen angel van Fortis. Een officieel onderzoek naar deze Schweinerei? Forget it. En zo lang er niks bewezen is, kan je als kranteneigenaar dus rustig in een Erecomite van de Cercle Lorraine gaan zitten. No sweat.
Nog even een toetje. Op de site van de Cercle worden ook aanverwante clubs elders in de wereld genoemd. Zo ook de Club de la Union, aan de Avenida Libertador Bernardo O'Higgins in Santiago de Chile. Een club vol zakenpatsers, politici en hoge militairen, die in 1999 toen Pinochet tijdelijk en noodgedwongen naar Londen verhuisde voor een strafproces de reis- en verblijfkosten betaalde voor het legertje "supporters" dat de generaal begeleidde. We bedoelen maar. Plasterk heeft gelijk. Alleen, hij bedoelt het een tikkie anders dan wij. Stay tuned.

1. Zie aflevering 26 en verder van de serie Adel Verplicht
2. Zie aflevering 28 tot en met 31

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 februari 2017
Aantal keren bekeken: 489
Adel verplicht

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch