Letselschade (002)

28 februari 2017
Hits: 1183

maandag 11 juli-2011
Hoe voorzichtig moet je wezen in de galactica van het durfkapitaal en waaiondernemingen? Zo voorzichtig als Mark Rukke bij de jaarvergadering van de vereniging NN (Nymfomaan Nederland). Daarom begrijpen we geen ene moer van een Quotefiguur als Hendrik van den Hombergh. Maakt uitgerekend met de zwaar bezwadderde Henk van de Meene furore temidden van Costaricaans teakhout, voert samen met diezelfde Henk een commedia dell'arte op bij PSL (1) en verdient een Oscar voor zijn imposante rol in de rampenfilm rond het computerbedrijf Commodore.
Die laatste onderneming dreigde in 2007 voor de zoveelste keer zwaar naar de gallemiezen te gaan en we kunnen ons moeiteloos voorstellen, dat de aandeelhouders van het kreupele vehikel daar niet vrolijk van werden. Tot die aandeelhouders behoorde ondermeer Osmal Gökalp, het baasje van TRE. Een onderneming die zich bezighield met het stapelen van stenen in Turkije, maar ook af en toe in zee ging met beruchte Nederlandse illusionisten (2). En dan waren er nog de avontuurlijke Amsterdamse ondernemers Rini Huis in 't Veld (ging ooit amicaal om met jolige lieden als John Mieremet (rip) en Willem Holleeder) en Arie Hommel, die zich als gap van Oranjeadvocaat en notoire kindervrind Frits Salomonson nadrukkelijk manifesteerde in het Text Liteschandaal en daarna actief werd in het Antwerpse en Istanbulse wereldje (3).
De aanwezigheid van dit soort lieden in het aandeelhoudersarsenaal moet voor de toenmalige president-commissaris een extra aansporing zijn geweest om Commodore op de weg te houden. Wie dat was? Jan Hovers, voormalig hotemetoot bij Stork en Océ, oud-commissaris bij Nout's Nederlandsche Bank en donor van Terra Vitalis curator Rocco Mulder (4). Een man die zo graag zijn vlekkeloze reputatie wil bewaren en misschien daarom zijn oude vriend Van den Hombergh verzocht om wat meloentjes te dumpen bij Commodore. Het werd een schip van bijleggen, dat uiteindelijk kapseisde en zonk. Maar je bent durfinvesteerder of je bent het niet.
Zou je toch als eenvoudig opgeleide boerenleut denken dat zo'n Hendrik geleerd heeft van die zeperd. No way, José. Hij stapte na het echec van Commodore doodleuk bij de Waegener Group naar binnen. En gek, maar ook daar ruikt het naar wasmachines. Stay tuned.

1. Zie de serie "Tussen premies en piraten".
2. Ga naar de pagina van 2009, toets TRE en het is effe genieten geblazen.
3. Het is wat puzzelen, maar zowel vriend Rini als vriend Arie komen her en der bij ons voor.
4. Zie de afleveringen 12 en 14 van de serie "Hoe fris is Terra Vitalis" en u begrijpt meteen wat we bedoelen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2017
Aantal keren bekeken: 1183

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch