Poen en polletiek (004)

01 maart 2017
Hits: 422

dinsdag 1 mei-2012
Gaat Sarko bij de vulles? Het begint erop te lijken. Komt niet alleen omdat zijn binnenlands beleid zwaar con was, maar ook omdat een paar schandalen waarin de naam van onze kleine vriend genoemd wordt de laatste weken zwaar gaan wegen. Met name van het verhaal dat hij 50 meloen euro van de firma Khadaffi & Sons Ltd. zou hebben ontvangen voor zijn verkiezingscampagne in 2007 krijgt ie paardenleut. Vorig jaar toen Sarko nog druk participeerde in de bescherming van de Libische bevolking liet Khadaffi's zoon Saif al iets in die richting wapperen, maar eind vorige week dobberde er plotseling een intrigerend document in de Seine. Het stamde uit 2006 en was ondertekend door Moussa Koussa, het hoofd van de toenmalige Libische secretsmurfendienst, en repte over een principe-accoord voor het spekken van Sarko's verkiezingsvarken met een bedragje van 50 meloen.
Het accoord zou op 10 october 2006 in elkaar zijn gesleuteld door Abdallah Senoussi (de opvolger van Koussa bij de secretsmurfendienst), Bashir Saleh (hoofd van het Libische investeringsfonds in Afrika) en Brice Hortefeux (in 2006 onderminister van binnenlandse klusjes en naaste gap van Sarkozy).
Als tussenpersoon bij de deal zou ene Ziad Takieddine hebben gefungeerd. Een Frans-Libanese wapenhandelaar, die in de jaren negentig ook al voor het cement zorgde in de deal met Pakistan inzake de leverantie van drie Agosta-onderzeeërs. En ook daarbij was er sprake van een baal poen die Sarko in het spaarvarken van zijn partij had gedumpt (1).
Ondertussen heeft monsieur le président geroepen dat het document een vervalsing is en heeft het ministerie van Justitie een onderzoek gelast. Moutarde apès le diner, want op 6 mei aanstaande mogen de Fransen al uitmaken of Sarko onder de guillotine terechtkomt. Ca ira. Stay tuned.

1. Zie aflevering 1 van deze serie dd. 18 november 2010

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017
Aantal keren bekeken: 422
poen en polletiek

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch