Geschuifel in Kyrgizië (002)

zaterdag 10 juli-2010
Net als bij staatsgrepen elders in de wereld werd de happening in Kyrgizië voorafgegaan door een grootscheeps graaifestijn. Met in de regie een belangrijke rol voor Yevgeni Gurevich, de financiële medicijnman van de naar Wit-Rusland uitgeweken president Kurmanbek Bakiyev en diens naar Londen gevluchte zoon Maksim. Gebruikmakend van zijn vier strategische posities: bestuurslid van het voor de mondiale handel in verwarrende middelen zo belangrijke vliegveld Manas (1), baasje bij de tot 10 april zo hoog aangeschreven Asia Universal Bank, onderknuppel bij het door Maksim geleide Kyrgizische Ontwikkelings Fonds en stille hotemetoot bij Maksim's MGN Group.
Het begon onder de voeten van de sinds 1990 ook over een Amerikaans paspoort beschikkende medicijnman te kraken toen hij begin dit jaar door een Italiaanse kadi op de internationale opsporingslijst werd gekegeld. Wegens het vermeend wassen en strijken van 2,7 miljard dollar via een BTW-carrousel, waarbij de internetproviders Fastweb en Telecom Italia Sparkle tussen 2003 en 2006 diensten in rekening hadden gebracht aan niet bestaande firma's in Engeland, Zwitserland, Panama en Luxemburg.
En daar bleef het niet bij. Volgens de Centrale Bank van Cyprus dienden twee zakelijke vehikels van Gurevich, Wolstin Ltd. en Crown Era Investments Ltd., als wasserettes voor avontuurlijke gelden van de Calabrische mafia aka 'Ndrangetha (2). Verworven via een andere BTW-carrousel, maar ook via de olijke handel in tabakswaren en verwarrende middelen in Engeland en Italië.
Tot de in totaal 55 amici van Yevgeni binnen de organisatie van deze kermisattracties behoorde onderanderen Gennaro Mokbel. Een uiterst rechtse meneer van Egyptisch-Italiaanse komaf met stoute relaties bij de Italiaanse FIOD en met de twee stukken ongeluk die in 1980 de bomaanslag pleegden in het treinstation van Bologna. Nou kies je je vrienden altijd nog zelf en als je een collectie aanlegt van moderne Italiaanse kunst aangevuld met exclusieve prullaria en foto's van Hitler en Mussolini, soit. Maar als je daarvoor poen gebruikt uit de handel in bloeddiamanten en je weet samen met je gappies van de 'Ndrangetha je eigen mannetje, Nicolas dia Girolamo, op listige wijze in de Senaat te wurmen moet je eigenlijk subito in een kruipruimte worden gelaveerd. Om bij de rest van de samenleving de suggestie te wekken dat er nog gerechtigheid bestaat.
Een andere kleurrijke figuur uit Yevgeni's vriendenclub is de Brit Paul Anthony O'Connor. Net als Gurevich een internationale hoogvlieger op financieel gebied. Paulus liet zich volgens Italiaanse media op zijn zakentripjes die hij als wasserettemedewerker ondernam begeleiden door een "voormalige" snuffelsmurf van MI6. En hoe toevallig nou, vriend Gennaro Mokbel was niet eens zo lang geleden bezig met het arrangeren van een dineetje met Jonathan Evans, de huidige grote smurf van MI5. Mogelijk om hem een kijkje te bieden in wat geheim Italiaans materiaal dat Gennaro had binnengetakeld via het door hem opgekochte Ikon Srl. Een vehikel dat software bezat dat was ontwikkeld voor Telecom Italia en dat werd gebruikt door de Italiaanse snor- en snuffelsmurfen in hun strijd tegen de volgelingen van Captain Caveman en andere in bommen liefhebberende onverlaten.
Btw: Gurevich ontkent alles en ten bewijze daarvan voert hij ondermeer zijn connectie met de onberispelijke Amerikaanse senatoren Dole en Bennett Johnston aan. Onberispelijk? Yeah, sure. Stay tuned.

(1) Een zenuwcentrum van de Amerikaanse en Nederlandse luchtmacht.
(2) Kortgeleden kwam een Nederlandse connectie met de 'Ndrangetha naar boven beepeeën. Zie daarvoor de serie "Ship Ahoy" op onze Followup-site.

Geschuifel in Kyrgizië

  • Hits: 248
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch