Axel en de Abous (001)

donderdag 10 februari-2005
Een van onze ouwe Belgische kindervrienden is na lange tijd weer eens in het nieuws. Axel Vervoordt, de bij de beau monde en nouveau riche zo geliefde Belgische kunst- en antiekhandelaar. Volgens kunstmusketier Michel van Rijn heeft de Keulse galleryhouder Gordian Weber namelijk onlangs een antiek, levensgroot grafmonument in de vorm van een dame bij Axel in zijn mik geschoven. Nou heeft iedereen zijn eigen voorkeur, maar prettig kan het niet zijn. Vooral ook omdat de betrokken dame was gejat in Lybië en die kolonel in zijn wapperende tent niet bekend staat als een makkelijk mens.

Gordian Weber had het kostbareobject op zijn beurt weer gekocht van de Libanese gebroeders Aboutaam. Gespuis van de richel, dat wereldwijd bekend staat als helers en smokkelaars. Desondanks slagen de gebroeders er moeiteloos in om bij heel wat naïeven van geest een betrouwbare indruk te maken. Waaronder een goedgelovig cameraploegje van Netwerk*.

Dat Gordian ook tot die naïeven behoort moeten we betwijfelen. En dat geldt eveneens voor onze Axel. Per saldo twee experts op dit terrein die de reputatie van de Abous kennen als hun eigen zak. Nou hebben we van die Gordian nog nooit gehoord, maar veel soeps kan het niet wezen, want hij heeft in Zwitserland in navolging of op verzoek van de Abous ook al een klacht ingediend tegen Van Rijn wegens blackmail. Maar die kent hem helemaal niet. Al zou ie over hem struikelen in Harry’s bar.

Ja, en dan vriend Axel. Die hebben we al eens eerder op de korrel gehad. Wegens het in bezit hebben van een schilderij uit de collectie van de Joodse familie Schloss dat in de Tweede Oorlog door de moffen naar Duitsland was gesleept en een exclusieve parketvloer die uit een Frans kasteel was gehakt*.

Maar er is geen provenance-koe zo bont of er zit een vlekje aan. Wist Axel dat er aan die Lybische dame een luchtje zat? Zo niet, dan nemen we de term “expert” terug. Zo ja, dan is dat ernstig. Een lose-lose situatie. Tijd om weer eens contact te zoeken met onze kasteelheer. En wij schreven hem de volgende mail via zijn buffer Anne-Marie Dusselier:

“Geachte heer Vervoordt,

Naar aanleiding van een recent artikel op de website van Michel van Rijn zouden wij ten behoeve van een publicatie op de u bekende website van Kleintje Muurkrant gaarne van u willen weten of u inderdaad een gestolen Lybisch grafmonument heeft overgenomen van de Keulse galleryhouder Gordian Weber
”.

* Zie het artikel “Kunstje” dd. 30 januari 2005.
** Zie onze liefderijke serie “Axel Vervoordt” op de Followup-site.

Axel en de Abous

  • Hits: 276
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch