Skip to main content

Ad van Baal: veelsterren-staatsruifvreter

Hits: 355

zondag 15 juli-2007
Even over de “moraal” van oud-legerbevelhebber Ad “Ik ken mijn rechten” van Baal, drager van de Vaardigheidsmedaille van de Nederlandse Sport Federatie (poepoe) en het Kruis der Tweedaagse Militaire Prestatietocht. Geen idee wáár die tocht gelopen is, maar de Prestatie heeft zeker niet plaatsgevonden in Srebrenica gezien Van Baals opstappen in 2002 naar aanleiding van het drama dat daar plaatsvond nadat hij naar aanleiding van een waarschuwende fax geen actie ondernam. Niet dat de generalidAd daar slechter van werd: ’n jaartje verder werd hij Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Gelukkig maar, want de inmiddels afgezwaaide generaal heeft vrouw en twee dochters (met hetzelfde probleem als dochter Balkenende: het zal je pappie maar wezen!). Dat zal ook wel de reden zijn dat hij schnabbels heeft als bij de Speakers Academy, waar Ad Van Baal zich verhuurt in de prijsklasse van twee eurotekens zijnde de code voor €2.000,– tot €3.500,–.

In een tijd dat in een radiouitzending, godbetert niet cynisch bedoeld, wordt opgemerkt dat zelfs de koolzuur in en de koeling van de limonade voor “onze jongens en meisjes in Afghanistan” als mogelijk voor bezuiniging in aanmerking komend worden gezien, berichten de media over het megasalaris waarmee Ad van Baal zijn zakken meent te mogen vullen. Na die van het leger, mag hij van zijn politieke normen-en-waarden-kameraden nu de organisatiestructuur van de politieacademie gaan desorganiseren. Lees: de politie een stevig stuk repressie bij gaan brengen à raison van circa één euroton voor (goddank, verzuchten niet alleen de militaire vakbonden) niets meer doen en één euroton voor (helaas, verzuchten de politievakbonden) bijna niets doen. Dat valt althans te hopen, want op een gemilitariseerde Hermandad zitten slechts Nederlanders van een uiterst bedenkelijk politiek allooi te wachten.

Juist omdat het allemaal niet sympathiek overkomt moet erop worden gelet dat de discussie over de zilverlingen voor de Baälspriester fair wordt gevoerd. Zo’n Ad van Baal is immers ook maar een gemakkelijke komkommertijd-Kop-van-Jut voor mediaratten die nu makkelijk kunnen scoren, maar in andere gevallen doorgaans te beroerd zijn om gedegen onderzoek te verrichten. Gelukkig is er een eenvoudige manier waar, als hijzelf met al zijn medailles maar fier op de foto staat, Ad van Baal zich beslist wel in zal kunnen vinden en die alles toch voor iedereen inzichtelijk maakt: een kwartetspel, als oer-Hollands gezelschapsspel meteen ook zeer geschikt om te worden ingezet als lesmiddel bij inburgeringscursussen: “Mag ik van jou van de “Rupsjes-nooit-genoeg” de “ex-generaal Ad van Baal”?” Voor andere categorieën kan worden gedacht aan, bijvoorbeeld, “Duitendieven”, “Knabbel en Babbel”, “’t Is iets meer, mag dat?”, “Royalty” en “Eurovers”.
Als iemand ideeën heeft over categorieën voor het kwartetspel en door wie die bevolkt moeten worden: suggesties zijn van harte welkom via de link: “” boven dit Actueeltje.

Klik hier om uw reactie toe te voegen