Schilderachtig (013)

02 april 2017
Hits: 372

zondag 6 mei-2012
Komt een man in Sint-Job-in-'t-Goor. Een dorp in de slagschaduw van Antwerpen. Het is rond de eeuwwisseling. De man is een speurneus en werkt aan een grote zaak, waarop wij later misschien nog terugkomen. In deze context doet onze Smiley zich listig voor als een Nederlandse kunsthandelaar, die niet meteen opschrikt van licht irreguliere werken. Hij heeft een afspraak met een paar lieden die in een riante villa blijken te bivakkeren. Na een vriendelijke ontvangst wordt hij ook voorgesteld aan twee andere aanwezigen: A.P. en A.B. Tijdens de inleidende koetjes en kalfjes bij een prettig glaasje wijn vertelt P. heel toepasselijk, dat hij iets heeft uitgevonden dat geweldig van nut zou zijn in de zuivelindustrie.
Dan ter zake. De Nederlandse speurneus wordt rondgeleid langs een groot aantal schilderijen en een paar iconen. Veel modernen (waaronder zowaar een kratje valse Appels) een enkele wat gedateerder. Sommige echt, andere zo vals als een diva op haar retour. Een van de eigenaren meldt op geheimzinnige toon, dat van tijd tot tijd toppertjes uit deze collectie worden gebruikt om toogjes uit de rechterlijke macht wat milder te stemmen cq. te bedanken. Zowel in Belgiƫ als in Nederland.
Nederneus vindt het allemaal zeer interessant, neemt nog een slokje en neemt afscheid met "don't call me, I call you". Vervolgens rijdt hij spoorslags naar een nabij smurfenbureau om gedetailleerd kond te doen van zijn belevenissen. Het wordt genoteerd en hij keert terug naar Nederland. Er gebeurt verder niets. Althans, niets van smurfenzijde. Wel verschijnt na enige tijd het bericht in de dagvodden, dat een villa in St-Job bezoek heeft gehad van een somber ploegje heren, dat een hele bups kunstwerken proletarisch onder de arm heeft genomen en daarna schielijk de villa heeft verlaten. Fi donc!
Appels, iconen, cadeautjes aan toga's, waar hebben we dat meer gehoord? Nou, A.P. en A.B. maakten in aflevering 12 van deze serie dd. 19 april 2012 hun entree. Een proletarische overval uit oktober 1999 kreeg in deze serie ruime aandacht in maart van dit jaar. En valse Appels werden geveild in aflevering 3 van de corruptievolle serie "Tussen beffen en piraten" dd. 22 september 2011. Alleen die cadeautjes aan magistraten, dat wisten we nog niet. Intrigerend. Haast schilderachtig. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 372
Schilderachtig

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch