Skip to main content

Lont in 't Kruitvat (001)

08 april 2017

zaterdag 31 oktober-2009
Vanochtend heeft de Bossche kraakgroep de Lont in 't Kruitvat het pand boven de winkel 't Kruidvat aan de Hooge Steenweg te DenBosch gekraakt. Deze actie is een onderdeel van de landelijke kraakactiedagen, die dit weekend in heel Nederland plaatsvinden.
De krakers willen hiermee protesteren tegen woningnood, en tegen het feit dat er boven en achter winkelruimtes veel woningen leeg staan. Veel van deze woningen, zoals ook dit pand, hebben geen eigen opgang meer, en worden zo aan het woningbestand onttrokken. De krakers vinden dit asociaal, en vinden dat deze woningen weer teruggenomen moeten worden.
Door de woningen weer bewoonbaar te maken wordt ook gezorgd voor een levendigere binnenstad, die voor meer dient dan alleen winkelen en uitgaan. Daarbij wordt het pand door bewoning tegen verpaupering beschermd.
Ook is deze actie een protest tegen het komende kraakverbod. Dat zal zorgen dat duizenden vierkante meters woonruimte leeg zullen blijven staan, en dat de lokale gemeentes daar niks tegen gaan doen. Met de huidige wetgeving is er al voldoende mogelijkheid om leegstand aan te pakken, en eigenaren te dwingen hun panden te gebruiken. Gemeenten gebruiken deze wetgeving echter niet, en zullen dit na 't kraakverbod ook niet gaan doen. Waardoor het kraakverbod een leegstandswet wordt.
De krakers willen dat de eigenaren aangepakt worden, en niet degenen die protesteren tegen wanbeleid en speculatie. Het kraakverbod betekent dat gedupeerden van dergelijke wantoestanden gecriminaliseerd gaan worden, door hen een effectieve manier van protest te verbieden.
Maar hoe dan ook zal het kraken, wet of geen wet, doorgaan, omdat de nood te hoog is, en de leegstand te groot.
Een goed voorbeeld van wanbeleid rond woningen is ook het pand achter en boven Hinthamerstraat 73 in DenBosch, dat tot twee maal toe gekraakt en illegaal ontruimd is. Het achterpand is nu door de eigenaar uitgesloopt, waardoor woonruimte voor ongeveer 6 studenten nu verdwenen is. De ruimte boven de winkel staat nog steeds leeg, terwijl er plek is voor nog 6 studenten, of 2 appartementen. Na de ontruimingen zijn hier raadsvragen over gesteld, maar ondanks alles weigert de gemeente de wet te hanteren. Ook na invoering van het kraakverbod zal hier niks aan veranderen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Lont in 't Kruitvat