Skip to main content

Klokkenstoppers

zondag 15 juli-2012
Het wordt steeds gekker. In de USSA tast het Congres de juridische mogelijkheden af om journalisten die het lef hebben om staatsgeheimen over de toonbank te tillen met een stukkie zeep in een kruipruimte te pletteren. Met de smoes dat publicaties over corruptie, machtsmisbruik, martelen, drugshandel, het massaal en systematisch afleggen van willekeurige burgers, het vermoorden van burgers in en van andere landen, het drogeren van gevangenen, het manipuleren van de geldmarkt, het koterhopsen door de elite en andere gezellige staatsactiviteiten de nationale veiligheid in gevaar brengen. En als de journalistiek eenmaal is gekortwiekt, kunnen de eventuele klokkenluiders die er nog zijn het helemaal wel schudden.
Iedereen denkt dat zoiets bij ons achter de duinen ondenkbaar is. Nou hebben we zelf in die context al eens een aanvaring gehad met de Staat der Nederlanden, die onze revelaties rond het koterkruipen binnen de bestuurlijke driehoek van Amsterdam niet leuk vond (1). En we waren niet de enigen binnen de journalistieke snuffelsector. Maar tot nu toe bleef het bij incidenten en probeerde de staat het voornamelijk aan de andere kant van de pijplijn. Bij de klokkenluiders. Zo reed oud-minister Donner met zijn fiets het karretje van de Expertgroep Klokkenluiders in de poep om mensen die een kwalijk ei kwijt wilden over hun werkgever cq. een overheidsorgaan een fatsoenlijke wettelijke bescherming te bezorgen. Hij trok de Advies- en Verwijspunt Klokkenluiders uit de klei. Een soort verkeersagent die je een rotonde opstuurt met maar één afslag en dat is de weg waar je vandaan kwam.
Verder begon de ouwe grappenmaker aan de Wet op de Openbaarheid van Bestuur te knagen. Al die ambtenaren die op verzoek van iemand die niks anders te doen had zaten te grasduinen in allerlei stoffige dossiers was zonde van de tijd en/of het geld. En denk niet dat het beter is geworden sinds onze fou pédaleur zijn vehikel in de fietsenstalling van de Raad van State parkeert. Het is alleen nog maar erger geworden (2). Inmiddels is er namelijk stiekempjes ook een Commissie Integriteit Overheid geïnstalleerd met nog meer dikbetaalde regelneven en nichten ter verdediging van het staatsgeheim of wat daar voor doorgaat.
Kortom, wij doen het niet zo grofkorrelig als in the land of the free en journalisten hebben het recht om hun bronnen te beschermen, maar als je maar flink luistert en aflegt kom je ook een heel end. En klokkenluiders? Die kunnen het helemaal op hun navel spelden.

(1) Zie de afleveringen 375 en 376 van de serie Octopussy op onze Followup-site.
(2) Ons werd het recentelijk naar buiten getilde Zwartboek van de Expert Groep Klokkenluiders toegezonden. Word je niet vrolijk van.

Klik hier om uw reactie toe te voegen