Al het kwaaie komt van boven (002)

woensdag 24 maart-2010
Chumley's. Moet heul gezellig zijn geweest. Een barretje à la Cheers. Het was begin jaren vijftig in Greenwich Village. Een alternatieve wijk van Manhattan, waar toen nog lekker losjes werd omgegaan met verwarrende middelen. Nog net geen hipjes, maar ze kwamen eraan.
Vlakbij Chumley's, om de hoek in Bedford Street 81, had de door de CIA ingehuurde anti-narcoticasmurf George Hunter White een safe house ingericht. Compleet met een doorzichtige spiegel en een verborgen deur naar het aangrenzende appartement. In de rol van zeeman of artiest papte hij regelmatig aan met licht verheugde luitjes in Chumley's en troonde ze uiteindelijk mee naar zijn safe house. Afterparty avant la lettre. Daar diende George de niets vermoedende barvliegen allerlei nieuwe psychedelische versnaperingen toe, waaronder LSD, en keek vanachter de spiegel toe wat de effecten waren. Schreef ie keurig op en stuurde zijn rapportje vervolgens naar het hoofdkwartier.
Heel leuk allemaal, maar op een warme augustusdag in 1950 kwamen Georgie's opdrachtgevers plotseling op het fantasievolle idee om vloeibare LSD eens uit te proberen in de metro van New York. Werd eerst nog even uitgesteld, maar in november van dat jaar kreeg George groen licht. Hij spoot leutig wat LSD in een wagon, dat zich rapido verspreidde dankzij de luchtverversing. Wat de effecten waren? Ja, lullig nou, maar het hele oeuvre van Georgie is in 1973 door zijn baasjes vernietigd, dus daar moeten we naar raden. Waarschijnlijk leek het een beetje op de carnavaleske gebeurtenissen in het Franse durp Pont Saint-Esprit, dat niet zo lang na de verheffende gebeurtenissen in de metro ook ineens stijf stond van de LSD (1).
Of het met George Hunter White gezond afliep vermeldt de story ook niet, maar Frank Olson, een van zijn mind control-collega's, streek in 1953 wel zwaar de vlag. Franky was werkzaam als een soort biochemische Titatovenaar in het Britse broddelcentrum Porton Down (2). Zonder dat ie het wist kreeg hij van zijn collega's een portie LSD in zijn mik. Gezelligheid kent geen tijd, maar Frank raakte door zijn broodje LSD stevig de weg kwijt. Hij werd in november naar New York gestuurd voor een bezoekje aan een shrink en die gaf het advies om hem tijdelijk op te bergen voor herstelwerkzaamheden. Maar daar kreeg Frankieboy de tijd niet voor. Op de avond voor zijn opname zeilde hij van tien hoog naar beneden en maakte een harde landing voor de deur van hotel Pennsylvania in Manhattan. Zelfmoord zei de dokter. Sure.

(1) Zie aflevering 1 dd. 18 maart 2010. Kwam onlangs nog vrolijk in het nieuws door het laten ontploffen van levende varkens (zie Terrorpigs van 25 januari 2010).

Al het kwaaie komt van boven

  • Hits: 335
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch