Tussen premies en piraten (145)

16 februari 2017
Hits: 818

De bodem is bereikt. Op 21 februari a.s. valt de vlag in het gevecht tussen Jos Lindhout en de verzekeringshut van Jos Baeten. Nadat ASR jaaaaarenlang met alle denkbare en ondenkbare middelen de zaak heeft getraineerd mag een kadi in Utrecht eindelijk bepalen wie er schoot gaat met de gladiolen. In de kern gaat het om een eenvoudige zaak. De liquiditeit van Lindhout's onderneming PSL was in het begin van dit millenium wat in ongerede geraakt door twee onvoorziene financiële tegenvallers (1). Later langs juridische weg helemaal goedgekomen, maar op dat moment had ons Jos een flinke hoeveelheid flappen nodig om zijn Bude overeind te houden. Daarmee kwam hij in het milieu-onvriendelijke vaarwater van Rob Beumer terecht, die na zijn glanzende carrière als recherchesmurf zich een directeurspositie had verworven bij ASAM. Een financieringskind van Fortis-AMEV, later ASR. Hij wist wel een oplossing voor de financiële problemen van PSL. En met wie kwam Robbedoes najaar 2002 aankakken? Met Henk van de Meene (2). Deze redelijk fameuze wasstraatexpert had het uiterst slimme businessplan opgevat om een koppeling aan te brengen tussen de groene investeringsproducten van Terra Vitalis en de hypotheekcontracten van ASR, de zogenaamde teakotheek. En binnen dat kader waren hij en zijn partner Hendrik van den Hombergh (rip) graag bereid om 50 procent van de PSL-aandelen over te nemen. Hoe het contact tussen Beumer en Van de Meene tot stand is gekomen zal eeuwig duister blijven. Beide heren zijn helaas dust to dust. Maar we mogen aannemen dat Robbie, die ook de afdeling veiligheid van ASR in zijn takenpakket had zitten, perfect op de hoogte was van de nogal variabele reputatie van Van de Meene. Dit in tegenstelling tot Jos Lindhout. Die zag de zon op gaan. Vooral nadat ie redelijk snel na de eerste onderhandelingen een telefoontje van Henk kreeg dat de deal rond was. En Beumer zonder dat er ergens een handtekening was gezet en zonder dat een due diligence van de participanten was uitgevoerd 1,3 meloen euro liet overmaken op de rekening van PSL. Waar was het feestje? Daar was het feestje. In huize Lindhout.
Niet lang na het passeren van de fanfare trok Beumer de stekker uit de deal en zadelde zichzelf daarmee op met een mega-probleem: hoe krijg ik die 1,3 meloen terug? Beumer zette de trukendoos open. De rest is bekend voor degenen die deze serie hebben gevolgd. Met allerlei listen en lagen werd Lindhout de bietenberg opgedreven en het is dat hij goeie vrienden had, anders had ie de top van die berg allang bereikt. Zoals gezegd, 21 februari valt de vlag. Onder het oog van een groot aantal belangstellenden voor wie een grote zaal is gereserveerd. Sterkte Jos. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 2 van deze serie dd. 17 januari 2011 (!).
(2) Over Henk hebben wij recentelijk nog een aardige hoeveelheid narigheid naar boven getrokken. Zie daarvoor de afleveringen 7 tot en met 14 van de serie “Fred en de deals”. Voor de ”henk d'oeuvre” verwijzen wij graag naar de serie “Octopussy”.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 februari 2017
Aantal keren bekeken: 818
Tussen premies en piraten

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch